87 miljoner Facebookanvändares information läcktes och användes i politiska syften. Foto: Dado Ruvic/TT

Facebook tvingas betala rekordböter – 45 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Facebook tvingas betala fem miljarder dollar, motsvarande drygt 45 miljarder kronor, i böter för att ha lämnat ut uppgifter om sina användare till utomstående.

Den amerikanska handelskommissionen (FTC) har utrett Facebook efter Cambridge analytica-skandalen, då information från 87 miljoner Facebookanvändare läcktes och användes i politiska syften.

Facebook kommenterar inte

Under skandalen uppdagades att det brittiska analaysföretaget sedan 2014 samlat in uppgifter om användarna via en app under helt andra förespeglingar.

Cambridge analytica använde sedan informationen för att sälja konsulttjänster till politiker, bland annat till Donald Trumps valkampanj inför presidentvalet i USA.

Bötesbeloppet, som motsvarar drygt 45 miljarder kronor, är det största enskilda böterna FTC gett till ett privat företag, uppger Wall street journal. Varken Facebook eller FTC har kommenterat uppgörelsen. Beslutet måste godkännas av justitiedepartementet för att träda i kraft.

”En bråkdel av inkomsterna”

Av de fem ledamöterna röstade tre republikaner för uppgörelsen, medan de två demokraterna rösade mot den. Demokraterna ville i stället fortsätta utredningen.

– Den här bötessumman är en bråkdel av Facebooks årliga inkomster. Den kommer inte att få dem att tänka till om sitt ansvar att skydda användarnas data, säger demokraten David Cicilline, som sitter i representanthuset och aktivt manat FTC att undersöka Facebook.

Enligt den kvartalsrapport Facebook släppte i april hade företaget avsatt mellan tre och fem miljarder dollar i förebyggande syfte inför fredagens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.