Facebooks vd Mark Zuckerberg frågas ut i USA:s senat. Foto: TT

Facebooks vd frågades ut av senaten

Uppdaterad
Publicerad

Facebooks vd Mark Zuckerberg förklarade under tisdagen inför den amerikanska senaten om hur företaget kunde låta Cambridge Analytica använda persolig data från miljontals användare.

– Vi har inte sett vidden av vårt ansvar. Jag grundade Facebook, jag är ansvarig och jag är ledsen för det som har hänt, sa Mark Zuckerberg i senaten.

Han säger också att Facebook ska granska varje app som haft tillgång till en stor mängd privat information.

Redan 2015 upptäckte Facebook att data från 50 miljoner användare samlats in av Cambridge Analytica. Datan ska ha använts för att skicka material som förespråkade Donald Trump i det amerikanska presidentvalet till Facebook-användare.

Cambridge Analytica nekar till att datan använts på det sättet och hävdar att informationen raderades 2015. Facebook avslutade allt samarbete med företaget i mars 2016.

Cambridge Analytica och Facebook

”Vill jag inte göra offentligt”

I senaten fick Mark Zuckerberg förklara varför företaget inte berättade för användarna vad som skett redan 2015, då Facebook först fick veta att personlig data förts vidare.

– I retrospektiv var det ett misstag, sa Mark Zuckerberg

I ett retoriskt grepp frågade den demokratiske senatorn Richard Durbin om Mark Zuckerberg kunde redogöra för vilka personer han skickat meddelanden till under den senaste veckan.

– Det vill jag helst inte göra offentligt, svarade en något överraskad Mark Zuckerberg.

– Jag tror att det är vad det här handlar om, rätten till ett privatliv, replikerade Richard Durbin.

Kritik sedan lång tid

Ända sedan 2005 har Facebook kritiserats för bristande hantering av användares integritet. Facebook har svarat att säkerheten ska bli bättre men kritiken mot att personlig data skyddas dåligt har fortsatt.

Facebooks vd fick frågor om information om användare kan ha spridits fler gånger.

– Vi utreder nu varje app som haft tillgång till en stor mängd privat information. Det kan handla om tiotusentals appar. Alla som vi finner gör något olämpligt kommer att bannlysas från Facebook, sa Zuckerberg.

Bett om ursäkt

I måndags offentliggjordes en ursäkt som Mark Zuckerberg redan lämnat till representanthuset inför förhöret.

”Det står klart att vi inte gjorde tillräckligt för att förhindra att de här verktygen användes för att skada”, skriver Zuckerberg.

”Det var mitt misstag, och jag är ledsen. Jag startade Facebook, jag drev det och jag är ansvarig för vad som händer här”, skriver han vidare enligt Reuters.

Under förhöret nekade Zuckerberg till anklagelserna att Facebook avlyssnar användarnas telefonsamtal för att använda informationen i marknadsföringssyften. Han kallade idén för en konspirationsteori. Zuckerberg svarade också nekande på frågan om Facebook använder experter för att få människor beroende av sociala medier.

”Fast besluten att allt ska rättas till”

Zuckerberg blev även ombedd att förklara varför Facebook inte har ändrat sig efter tidigare kritik, bland annat mot att annonsörer kan rikta sitt material till människor av en specifik etnicitet, men svarade bara att han inte är nöjd med all utveckling och att Facebook jobbar på att bli bättre på flera punkter.

– Det kommer att ta tid att ta fram alla förändringar som vi måste göra på företaget. Jag är fast besluten att allt ska rättas till. Det inkluderar ett grundläggande ansvar för att skydda människors uppgifter, vilket vi misslyckades med för Cambridge Analytica, sade Zuckerberg i senaten.

Det var tydligt att många senatorer inte nöjde sig med en ursäkt.

– Vi har hört de här ursäkterna förut. Och det jag funderar över med ditt vittnesmål i dag är att jag inte kan se hur du kan ändra din affärsmodell utan reglering, sade senatorn Richard Blumenthal till Facebookchefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet