Huawei demonstrerar 5G trådlös teknik på PT Expo i Peking den 26 september 2018. Foto: AP/Mark Schiefelbein

USA kräver att allierade bojkottar Kinas telekomjätte Huawei

Uppdaterad
Publicerad

USA vill att ”vänligt sinnade” länder bojkottar Kinas telekomjätte Huawei på grund av säkerhetspolitiska skäl. Efter uppgifterna, som publicerades i Wall Street Journal, rusade Ericssonaktien på Stockholmsbörsen. Det kinesiska bolaget är en av Ericsson främsta konkurrenter.

USA vill övertyga internetleverantörer i allierade och ”vänligt sinnade” länder att undvika telekommunikationsutrustning från Kinas Huawei Technologies Co.

Det är amerikanska regeringstjänstemän som har informerat ett antal länder där Huawei-utrustning används i stor utsträckning om att USA ser risker med cybersäkerheten. 

Tyskland, Italien och Japan är några namngivna länder i artikeln i Wall Street Journal.

USA överväger även att öka det ekonomiska stödet till utveckling av telekommunikation i länder som eliminerar kinesisktillverkad utrustning, skriver tidningen.

Efter att uppgifterna publicerades tog Huaweis konkurrent Ericsson toppositionen på Stockholmsbörsen med en uppgång på 3,9 procent på fredagen.

Känslig information

USA:s försvarsdepartementet har sina egna satelliter och telekomnät för särskilt känslig kommunikation. Men den största delen av trafiken överförs via kommersiella nätverk på vissa militära installationer.

Wall Street Journal uppger att vissa, ej utpekade, tjänstemän i den amerikanska administrationen ser kampanjen som en del av ett bredare tekniskt kallt krig mellan USA och Kina.

Striden uppges handla om kontrollen, då allt fler i allt högre grad är digitalt anslutna, och därigenom kan bli alltmer utsatta för övervakning och maktmissbruk.

USA anser att uppkomsten av vissa tekniska jättar kan gynna auktoritära regeringar, skriver tidningen.

I Huaweis X Labs i Shanghai blir 5G verklighet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Huawei ”förvånat”

Efter uppgifterna i Wall Street Journal svarade Huawei att bolaget har kunder i 170 länder, och att 46 av världens 50 största telekommunikationsföretag ”litar på bolagets produkter”.

Huawei är förvånat över beteendet från USA:s regering, skriver CNN.

Dominerar utan USA

Men även utan amerikanska affärer så dominerar Huawei världens telekom-marknad, uppger Wall Street Journal.

Förra året hade bolaget 22 procent av den globala marknaden.

Nokia hade 13 procent, Ericsson 11 procent och det kinesiska bolaget ZTE var fjärde största telekombolag med 10 procent av den globala marknaden, uppger Wall Street Journal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.