Michael Kovrig arbetar för International crises group (ICG), som forskar om fredliga lösningar på globala konflikter. Foto: Reuters/TT

Kina griper kanadensisk ex-diplomat

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare kanadensisk diplomat har gripits i Kina, vilket väcker oro i hans hemland. Även USA har reagerat starkt. Nyligen grep Kanada Huaweis finanschef vilket vållat kinesisk ilska.

Den kinesiskspråkige experten Michael Kovrig arbetar för International crises group (ICG) som forskar om fredliga lösningar på globala konflikter. Han var tidigare diplomat för Kanada i Kina, Hongkong och USA.

”Vi manar Kina att upphöra med alla slags godtyckliga gripanden”, heter det i ett uttalande från det kanadensiska utrikesdepartementet sedan Michael Kovrig greps på måndagskvällen i Peking.

Kina varnade

Kina har inte kommenterat fallet som följer i kölvattnet av Kanadas gripande av den kinesiska it-jätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou den 1 december. Häromdagen varnade Kina för allvarliga konsekvenser om Meng Wanzhou inte omedelbart försattes på fri fot.

Hon anklagas för att ha mörkat Huaweis kopplingar till Skycom, som försökt sälja amerikansk utrustning till Iran. Sådana affärer skulle ha brutit mot USA:s sanktioner.

Huawei-chef riskerar fängelse

Meng Wanzhou, dotter till en av Huaweis grundare, riskerar utlämning till USA och ett mycket långt fängelsestraff. Domstolsförhandlingen mot henne fortsätter på måndag.

Enligt den kanadensiske ministern för allmän säkerhet Ralph Goodale finns det ”ingen tydlig indikation” på ett samband mellan de två gripandena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.