Huawei är världens näst största tillverkare av smartphones. Foto: TT

Google stoppar samarbete med Huawei efter Trumps beslut

Uppdaterad
Publicerad

Nätjätten Google kommer inte längre att samarbeta med den kinesiska telekomjätten Huawei. Det gäller mjukvara, hårdvara och teknisk support, med undantag för det som har öppen källkod. Detta efter att Trump-admistrationen svartlistat Huawei förra veckan.

– Befintliga Huawei-användare kommer dock att få fortsatt support, säger en talesperson för Google till Reuters.

Förra veckan meddelade Trump-administrationen att Huawei placeras på en svart lista över företag som amerikanska bolag inte får samarbeta med. Trump utlyste nationellt nödläge för att skydda amerikanska företag från utländskt spionage. Förbudet ska träda i kraft i mitten av augusti.

Enligt handelsdepartementet behövs tiden för utlovade mjukvaruuppdateringar och andra bindande avtal.

Reuters skriver att Google nu avbryter leveranser av hård- och mjukvara till Huawei.

– Befintliga Huawei-användare kommer dock att få fortsatt support, säger en talesperson för Google till Reuters.

Det här kan få förödande konsekvenser för Huawei, säger Handelsbankens telekomanalytiker Daniel Djurberg till TT.

– Om man inte längre har ett globalt operativsystem och tillgång till Google Play Stores enorma utbud tappar de sin relevans.

Appar som Gmail och Youtube kan försvinna från kommande telefonmodeller.

Har utvecklat eget operativsystem

Huawei kommer att fortsätta erbjuda säkerhetsuppdateringar till existerande telefoner och surfplattor, skriver en talesperson i ett mejl till tekniksajten The Verge.

En talesperson för Kinas utrikesdepartement säger till nyhetsbyrån AFP att man följer situationen noga och uppmuntrar kinesiska företag att försvara sina rättigheter, skriver TT.

Huaweis grundare Ren Zhengfei håller fast vid att företaget inte gjort något olagligt och säger till AFP att de amerikanska åtgärderna kommer att ha begränsad effekt på företaget. Enligt en talesperson inom företaget har Huawei utvecklat egen mjukvara som redan i dag används i begränsad omfattning i Kina. Dessutom är de flesta Googleappar förbjudna i Kina och ersatta av inhemska alternativ.

Amerikaner har avråtts använda telefonerna

Cheferna för flera amerikanska underrättelsetjänster och myndigheter, bland andra FBI, CIA och NSA, har avrått amerikaner från att använda telefoner från Huawei på grund av risken för spioneri. Inför senatens säkerhetsutskott beskrevs Huawei och telefonoperatören ZTE som den kinesiska statens förlängda arm.

Huawei är världens näst största tillverkare av smartphones, endast sydkoreanska Samsung är större. Huawei har 29 procent av den europeiska telefonmarknaden, enligt analysföretaget IDC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.