Foto: TT

Analys: Svårt att förstå logiken i Riksbankens beslut

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är svårt att förstå logiken i dagens beslut om du tittar på den riktiga ekonomin både i Sverige och utomlands.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

För trots att Riksbanksdirektionen med Stefan Ingves i spetsen konstaterar att den svenska ekonomin går bättre än tidigare så behåller Riksbanken den extrema minuskrisräntan och säger dessutom att den låga räntan kommer att bestå ännu längre än man tidigare trott.

Dessutom gör Riksbanken penningpolitiken ännu mer expansiv genom att utöka obligationsköp – och det är grovt förenklat som att sänka räntan utan att egentligen behöva sänka reporäntan. Riksbanken konstaterar också att omvärldens konjunktur går starkare men att man ser stora politiska osäkerheter.

Målet: Nå varaktig inflation

Varför gör man då på detta viset? Riksbanken har ett enda mål: Att nå en varaktig inflation på 2 procent. Sedan Riksbankens förra möte är det flera saker som inte har gått Riksbankens väg.

Precis som Riksbanken förutspådde har höga energipriser som en tid blåste upp inflationen sedan dess gått ner.  

Lägg också till att de avtal som hittills slutits i den svenska avtalsrörelsen inte nått upp de till nivåer som Riksbanken hoppats på för att se en högre prisökningstakt.

Riksbanken inte enig

Det är viktigt att konstatera att Riksbanken inte är enig i dagens beslut och att det är Stefan Ingves som agerar utslagsröst. Tre av sex ledamöter ville inte elda på den glödheta svenska ekonomin och trycka ner kronan ytterligare för att nå Riksbankens ultimata mål om två procents inflation.

Problemet för Riksbanken är att alla försök till att lätta på minusgaspedalen gör att kronan stiger i värde – vilket leder till att det blir billigare att köpa varor och som i sin tur trycker ner inflationen och det gör det svårare för riksbanken att nå sitt mål.

Även om Riksbanken vill att lågränteläget blir kvar ett tag till så kan det vara bra att påminna sig om att reporäntan minskat i betydelse för bankernas bolåneräntor.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.