Karin Johansson, vd för Svensk handel, gör bedömningen att handeln som helhet kommer tappa 30 000 anställda under den närmaste tioårsperioden.

Svensk handel: 30 000 jobb och 11 000 butiker kan försvinna

Publicerad

En starkt växande e-handel och allt hårdare internationell konkurrens gör att många butiker får det tufft att klara sig.

Svensk Handel spår att 11 000 butiker och 30 000 jobb försvinner under de kommande tio åren.

Svensk Handels rapport ”Läget i handeln” spår att sällanköpshandeln tappar hela 50 000 jobb inom den kommande tioårsperioden. I stället växer e-handeln, och vi kommer också att köpa mer från andra länder direkt via nätet. Men samtidigt ökar dagligvaruhandeln, och där väntas antalet anställda öka. Det gör att det totala jobbtappet landar på 30 000 förlorade arbetstillfällen.

–  Det är en enorm utmaning för handeln, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Hon pekar på vikten av att handeln får bättre förutsättningar när den internationella konkurrensen ökar, till exempel genom sänkta skatter på arbete. Dessutom behövs en annan penningpolitik som ger en starkare krona. Som det är nu missgynnas svenska handlare, anser hon.

Två olika scenarier

2018 blev året då e-handeln verkligen befäste sin ställning, den stod för all tillväxt inom sällanköpshandeln och växte med 15 procent. Så kan det antagligen inte fortsätta, och Svensk Handel har därför räknat med två olika scenarier. Det ena med en stark ökning av e-handeln ungefär som nu, och det andra med en något lägre takt.

I båda fallen väntas vi spendera lika mycket pengar på konsumtion, men skillnaden är hur stor andel e-handeln tar. I båda fallen blir konsekvenserna dramatiska. Upp mot 11 000 butiker väntas försvinna, vilket påverkar våra städer. Vi kommer antagligen att få se fler tomma butikslokaler med brunt papper upptejpat i skyltfönstren, i stället för levande stadskärnor. Även fastighetsbolagen som hyr ut butikslokalerna påverkas.

”Tydligt att butiker stängs igen”

Kan man tala om en butiksdöd?

– Det är tydligt att butiker stängs igen och att vi kommer ha färre butiker framöver. Men det betyder inte att vi inte kommer ha butiker alls, säger Sara Rosengren, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Fakta: Butiksdöden fortsätter

Mellan 2011 och 2017 har antalet fysiska butiker minskat med nästan 5 000. Fram till 2030 väntas ytterligare upp mot 11 000 försvinna. Den fysiska detaljhandeln väntas då utgöra 64-74 procent av den totala omsättningen, den svenska e-handeln 21-26 procent och den utländska e-handeln 5-10 procent.

Antalet anställda inom handeln väntas minska med upp till totalt 30 000. Störst tapp sker inom detaljhandeln, och då särskilt sällanköpshandeln där minskningen är 50 000 jobb. Samtidigt ökar dock dagligvaruhandeln, bland annat eftersom vi blir fler invånare. Totalt blir minskningen i antalet jobb därför runt 30 000.

Detaljhandeln omsatte 700 miljarder kronor 2017, och sysselsatte nära 300 000 personer. Partihandeln, som säljer varor till butikerna, omsatte nästan 15 miljarder, och sysselsatte 214 000 personer.

Källa: Svensk Handels rapport ”Läget i handeln”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.