General Electric är ett av USA:s tio största industriföretag och producerar bland annat flygmotorer och kraftverksturbiner. Bilden visar en del av GE:s kontorskomplex i centrala Cincinnati, Ohio. Foto: John Minchillo /TT-AP

Svenska får toppjobb i amerikanskt jättebolag

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Carolina Dybeck Happe blir ny finansdirektör på amerikanska industrijätten General Electric. I början av nästa år lämnar hon motsvarande jobb på danska rederiet AP Møller-Mærsk, rapporterar Reuters.

General Electric dras med ekonomiska svårigheter, bland annat till följd av att bolaget tillverkat motorn till Boeing 737 Max, ett plan som fått flygförbud efter två allvarliga dödsolyckor. Nu hoppas företagets vd Larry Culp att Dybeck Happe ska kunna vända siffrorna. För Dagens industri beskriver han henne som ”strategisk vad gäller kapitaltilldelning”:

– Hon har en stark bakgrund av att driva fram resultat i en decentraliserad miljö – egenskaper som väger tungt sett till de utmaningar GE står inför, säger Culp till tidningen.

Enligt analytiker vid storbanken Barclays är Carolina Dybeck Happes erfarenheter från att ha minskat Maersks utgifter troligen en av anledningarna till att hon har rekryterats till GE. De tror att hennes främsta uppgift blir att förbättra marginalerna och öka företagets kassaflöde.

Dagens Industri skriver i en kommentar att jobbet är ett av de mest prestigefyllda någon svensk haft i det internationella näringslivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.