Om staten lånar på ännu lägre tider så innebär det att framtida bolån också kommer att kunna bindas på längre tid. Foto: Martina Holmberg / TT

Sverige kanske lånar på 100 år

Uppdaterad
Publicerad

De exceptionellt låga räntorna gör nu att statliga Riksgälden, som sköter landet Sveriges upplåning, funderar på att låna ända upp till 100 år. Det kan också medföra att bolånetagare i framtiden kan binda sina lån på ännu längre tider.

När Österrike i början på sommaren lånade på 100 år så fick man den göra det på den mycket låga räntan på 1,2 procent, alltså på ett lån som tidsmässigt är nästan lika långt som själva landet existerat i sin nuvarande form. Nu vill statliga Riksgälden, som sköter landet Sveriges lån, pröva om de kan göra samma sak. 

Ultralångt lån

– Vi planerar att titta på ett så kallat ultralångt lån, att man binder lånet på så lång tid som 100 år. Andra länder har fått exceptionellt låga räntor säger chefen för Riksgälden, Hans Lindblad, till SVT Nyheter. 

Extremt låga räntor ger alltså ett affärsläge att slå till på för landet Sverige, för så här ser den upp-och-nedvända räntevärlden ut i Europa:

Tyskland får till och med 0,16 procent betalt för att låna på 30 år, Nederländerna får 0,17 och Schweiz får hela 0,6 procent för att låna pengar på 30 år. Men det gäller också att platsa i det här gänget. 

– Sverige har det högsta kreditbetyget, vi är en stabil demokrati, vi har en liten och fallande statsskuld. Det är också orsaken till att vi är en av världens mest eftertraktade länder att låna pengar till, utvecklar Hans Lindblad. 

Bolånetagarna kommer kunna låna på längre tid

Om nu staten lånar på ännu lägre tider så innebär det att framtida bolån också kommer att kunna bindas på längre tid. Bolåneföretagens ränta är en spegelbild av vad det kostar staten att låna med ett tillägg för den ökande risken att låna vidare till vanligt folk. 

– Finns det en statlig upplåning som sträcker sig längre så skulle man kunna tänka sig att det blir en positiv bieffekt med långa bolån resonerar Hans Lindblad.

Dessa lånar till Sverige

Till Sverige lånar främst svenska och utländska pensions- och försäkringsbolag, utländska stater och större bolags finansportföljer.

Dessa lånar till Sverige för att de vill ha en balanserad risk i sina värdeportföljer. Ofta har de regler för sina placeringar som preciserar hur mycket statspapper de skall ha och i vilken riskklass. Den minsta risken leder nu till att de ofta får minusränta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.