SVT:s ekonomireporter: H&M har varit extremt vinstrikt

Uppdaterad
Publicerad
På kort sikt är H&M:s aktiefall på börsen dramatisk. Men det beror främst på att företaget har varit extremt vinstrikt. Det menar SVT:s ekonomireporter Knut Kainz Rognerud.
– Att några butiker stänger påverkar inte så mycket, men om det är en förändring hos konsumenterna vi ser, då kan det bli problematiskt på sikt, säger han.

Näthandeln ökar allt mer, men H&M var relativt sena med att börja sälja online. Något som företagets vd Karl-Johan Persson sagt att han ska stärka. 

– Han har varit företagets golden boy. Nu har hans gloria hamnat lite på sned, säger SVT:s ekonomireporter. 

Det här är ett av Sveriges absolut största företag, att de rasar med så stora siffror är något vi sällan ser menar Knut Kainz Rognerud. 

Sämre försäljning än förväntat

Den snabba förklaringen till varför aktien faller på börsen beror på att bolaget redovisat sämre försäljningssiffror än förväntat. 

– Aktieanalytikerna trodde att vinsten skulle öka med fem procent i jämförelse med samma kvartal förra året. Istället så gick det ned med två procent. 

– För de flesta vanliga människor så låter det inte så mycket, men vi har vant oss vid att H&M varit extremt vinstrikt, de har öppnat nya butiker år efter år, säger Knut Kainz Rognerud. 

Stänga rubriker

Nu har företaget meddelat att de istället kommer att stänga butiker. Det är dock inget konstigt menar SVT:s ekonomireporter då företaget expanderat i en väldig fart. 

– Är det en förändring hos konsumenterna vi ser, då kan det bli problematiskt på sikt eftersom H&M är en stor arbetsgivare. Både i Sverige och utomlands.  

I samband med att företaget redovisade sitt försäljningstapp så började aktien att falla och säljordnar kom snabbt in.  

– De har delat ut den största delen av vinsten till aktieägarna, kanske kommer de att sänka utdelningen. Vi får se. På sikt kan detta bli en trend och det är det vi får hålla koll på, säger Knut Kainz Rognerud.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer