Foto: Scanpix

Swedbank drar tillbaka kritiserad räntehöjning

Uppdaterad
Publicerad
Swedbank höjde som enda bank sina bolåneräntor med 0,25 procentenheter i förra veckan. Nu pudlar de och sänker räntan – med mer än vad de höjde med från början.

Efter att Finansinspektionen (FI) meddelat att de så kallade riskvikterna på bolån skulle höjas gick Swedbank som enda bank ut och höjde sina boräntor. Enligt bankens bedömning så band FI:s beslut upp ungefär 10 miljarder kronor av det fria egna kapitalet.

– Och då går priset på bolån upp, sa Peter Borsos, pressschef på Swedbank, då.

Men i dag drar de tillbaka beslutet, och meddelar i stället en sänkning av bolåneräntan från och med i morgon.

– Vi sänker dels det vi tidigare höjde, sen mellan 0,25 och 0,35 procent utöver det, men det rör sig om normala marknadsjusteringar, säger Peter Borsos till SVT.

”Konkurrensen är knivskarp”

Anledningen till sänkningen är just att de överiga bankerna inte gjorde samma bedömning i förra veckan.

– Konkurrensen är knivskarp och vi kan inte ligga med högre pris än alla andra, så det behöver justeras. Vi står fortfarande för det vi sagt tidigare, och den förändringen kommer att ske gradvis, men vi är en del av en marknad och lyssnar på våra kunder.

Är det många som hört av sig efter höjningen?

– Ja, det är en del som har hört av sig, men listpriset spelar framför allt roll för de som inte hör av sig och därför tycker vi att den sänkningen är extra viktig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer