Foto: TT

Swedbank: Wolf och Sundström beviljas inte ansvarsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks sparkade vd Michael Wolf beviljas inte ansvarsfrihet. Det beslutade bankens ägare vid dagens dramatiska bolagsstämma. Inte heller ordföranden Anders Sundström beviljas ansvarsfrihet.

Swedbanks tidigare vd Michel Wolf, som fick sparken under uppmärksammade former tidigare i vintras, beviljas inte ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2015. Det beslutades vid Swedbanks stämma efter en omröstning bland ägarna.

Tydligt besked från ägarna

Ägarnas misstroende mot Wolf var överraskande starkt. 16,6 procent var emot att Michael Wolf skulle beviljas ansvarsfrihet, det krävdes 10 procent. Inte heller ordföranden Anders Sundström, som gav Wolf sparken, beviljas ansvarsfrihet. För några dagar sedan stod det klart att valberedningen petat Sundström från att bli omvald till Swedbanks ordförande. I dag sade 16,9 procent av ägarrösterna nej till att bevilja honom ansvarsfrihet.

Swedbank sparkar sin vd

Beslutet om att inte bevilja ansvarsfrihet för styrelseledamöter och verkställande direktören är mycket ovanligt bland svenska börsnoterade aktiebolag. Juridiskt innebär beslutet att aktieägarna har möjlighet att kräva personlliga skadestånd av Sundström och Wolf. Det är dock långt ifrån säkert att det blir så, även om Finansinspektionen just nu granskar Swedbank.

Chockartad stämning

Enligt SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka blev stämningen på stämman chockartad direkt efter omröstningarna, även om övriga styrelseledamoter beviljades ansvarsfrihet för 2015.

Turbulensen har varit stor i Swedbank ända sedan i höstas, då tidningen Dagens Industri avslöjade att finanschefen Göran Bronner och storbolagschefen Magnus Gagner-Geeber ägnat sig åt privata fastighetsaffärer vid sidan om, ibland direkt med bankens kunder. Både Michael Wolf och Anders Sundström kände till sidoaffärerna utan att stoppa dem, och det är bland annat därför man dragit på sig ägarnas missnöje.

Aktiespararna kritiska

Organisationen Aktiespararna har varit mycket kritisk mot Swedbanks styrelse och föreslog att dagens stämma skulle ajourneras. Detta efter nya uppgifter om att hela styrelsen, inklusive den till ny ordförande föreslagne Lars Idermark, känt till toppchefernas privata fastighetsaffärer utan att göra något åt dem.

Höjda arvoden till nygammal styrelse

Aktiespararna föreslog också en särskild granskning för att undersöka om styrelsen och vd har orsakat bolaget eller aktieägarna skada. Stämman röstade nej till förslaget. Däremot godkände man med 99 procents stöd valberedningens förslag att höja styrelsens arvode med 3,2 procent. För ordföranden blir 2016 års ersättning 2,43 miljoner kronor, för en ledamot 525.000 kronor.

Mot slutet av den dramatiska stämman röstade ägarna också ja till valberedningens förslag till ny styrelse, vilket innebär att  Lars Idermark trots kritiken tar över ordförandeklubban. Dessutom kommer alliansregeringens finansmarknadsminister Peter Norman (M) ta plats i Swedbanks styrelse.

Fakta: Ansvarsfrihet

  • För att bevilja ansvarsfrihet krävs att en majoritet på stämman röstar för förslaget. Men ansvarsfrihet kan oavsett om en majoritet stödjer förslaget nekas om en minoritet på minst 10 procent av Swedbanks ägare röstar nej på stämman.
  • Huvudpoängen med att inte ge ansvarsfrihet är att hålla dörren öppen för aktieägarna att stämma ledamöterna och kräva skadestånd. Ges ledamöter och vd ansvarsfrihet krävs det att det tillkommer nya fakta efter stämman för att skadestånd ska kunna utkrävas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank sparkar sin vd

Mer i ämnet