Swedbanks vd Birgitte Bonnesen Foto: SVT

Swedbanks utredning om penningtvätt klar

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank bekräftar förtroendet för vd Birgitte Bonnesen efter att ha tagit del av vad som kallas en statusrapport från externa konsultfirman Forensic Risk Alliance. Banken tillsätter nu en ny enhet för att komma åt finansiell brottslighet. Det skriver banken i ett pressmeddelande.

Swedbank har låtit Forensic Risk Alliance gå igenom de 50 kunder som banken fått av SVTs Uppdrag granskning. Och redan före publicering har utredningen fått kritik för att endast fokusera på detta lilla antal kunder. 

– Efter att ha tagit del av statusrapporten från FRA bekräftar Swedbanks styrelse sitt fortsatta förtroende för vd och hennes förmåga att leda och driva bankens arbete för att motverka penningtvätt, skriver bankens ordförande Lars Idermark i pressmeddelandet.  

Swedbank och penningtvätten

Swedbanks styrelse har nu beslutat att genomföra en djupare analys i samarbete med relevanta myndigheter. Vd Birgitte Bonnesen skapar en ny enhet inom banken för att få bukt med finansiell brottslighet.  

-Jag har beslutat att skapa en specialiserad enhet för Financial Crime Intelligence i banken för att säkerställa att vi har rätt fokus eftersom finansiell brottslighet utvecklas över tid, säger Birgitte Bonnesen, vd och koncernchef, Swedbank, enligt pressmeddelandet.

Avslöjades i Uppdrag granskning

Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöjade i februari att Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt under närmare ett decennium.

Motsvarande 40 miljarder svenska kronor har slussats av 50 kunder inom Swedbanks kontor i Baltikum mellan åren 2007 och 2015. Samtliga 50 kunder uppvisar tydliga signaler på misstänkt penningtvätt, enligt SVT:s granskning.

Dagen efter avslöjandet meddelade Swedbank att de fattat beslut om att göra en extern utredning som ska presenteras för styrelsen.

Av rapporten framgår att Forensic Risk Alliance (FRA) inte dementerar resultaten i SVT Nyheter och UG:s granskning av Swedbank. FRA har dock inte fått tillgång till undersökningsdokument och rapporter och skriver:

– Våra initiala och preliminära observationer kan ändras om ytterligare information framkommer. 

Utredningen har redan fått kritik

Utredningen är nu alltså färdig. Den fokuserar dock endast på de 50 kunder som förekommer i SVT:s avslöjande, vilket har kritiserats.

Den amerikanske finansmannen Bill Browder är en av de som kritiserat Swedbank. Han tycker att banken borde göra som Danske Bank och tillsätta en extern utredningsfirma som kan göra en total genomlysning.

Han har själv polisanmält Swedbank efter att ha identifierat misstänkta transaktioner.

– Det som jag skickat in är bara en liten ögonblicksbild baserad på några få konton. Det finns mycket mer information som kan bli analyserad, sa han till SVT Nyheter den 7 mars.

”Borde vända upp och ner på hela kontrollmekanismen”

Inte heller aktiespararnas vd Joacim Olsson tycker att det är tillräckligt att bara titta på de fall som förekommer i SVT:s uppgifter.

– Man borde ha ett betydligt bredare anslag än så, och vända upp och ner på hela kontrollmekanismen. Det är pengar som tvättas vita och i värsta fall används till terroråtgärder, sa Joacim Olsson till SVT Nyheter den 22 februari.

Swedbank håller årsstämma den 28 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet