Facebook utreds av amerikanska myndigheter. Foto: TT/Jenny Kane

Techjättarna under press – utreds i USA

Publicerad
Analys ·

Flera av de stora amerikanska techjättarna utreds av myndigheter i USA för att på olika sätt missbruka sina starka ställningar på marknaden. Men huruvida konsumenterna har lidit skada kan bli svårt att bevisa. Det skriver Johanna Cervenka i sin analys.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Efter valet 2016 i USA och uppgifter om valpåverkan genom sociala medier började det blåsa snålt kring flera stora amerikanska techjättar. Det blev inte bättre av Cambridge Analytica skandalen och avslöjanden om hur personlig information används. Techjättarna ansätts nu från både europeiskt och amerikanskt håll. Det pågår redan flera delstatliga och federala myndighetsutredningar mot Facebook och huruvida de missbrukar sin otroligt starka marknadsställning. Google, Facebook, Amazon och Apple utreds också sedan i juli av det amerikanska justitiedepartementet i en separat konkurrensutredning.

Kan styckas upp

Anti-trustlagstiftningen i USA är en slags konkurrenslagstiftning som ska förhindra att ett bolag missbrukar sin dominerande ställning inom en viss bransch. Och att ett fåtal bolag har total dominans på e-handel och annonsmarknaden på nätet i USA är tydligt.

Amazon kontrollerar nästan halva marknaden för e-handel i landet och Google och Facebook har tillsammans 60 procent av annonsmarknaden på internet i USA. Genom anti-trustlagstiftningen kan bolag hindras gå samman, stora bolag kan tvingas stycka upp sin verksamhet i olika bolag eller så kan bolagen få rejäla böter.

Förvärv granskas

Borta är tiden när stora aggressiva förvärv i tech-sektorn beundrades. Hittills är det framförallt Facebooks aggressiva uppköpsstrategi som nu synas nu i sömmarna. Facebook har gjort 92 uppköp sedan 2007, enligt forskaren Tim Wu vid Columbia universitetet i New York.

Enligt New York Times struntade Facebook i uppköpet av Houseparty, ett videobaserat socialt nätverk, eftersom de inte ville ådra sig federala myndigheters uppmärksamhet.

Google anklagas för missbruk av sin ställning

Anti-trustutredningarna kan också slå mot självaste kärnan i många av de stora techbolagens inkomstmodeller – insamlandet och användandet av användardata för annonsoptimering. Googles sökmotorteknologi gör Google till ett av världens mest värdefulla företag.

Google kontrollerar både teknologin som används för att köpa annonser på nätet – och androidsystemet på många av världens smartphones. I sin söktjänst löser nu Google nära häflten av alla  frågor själv – istället för att skicka vidare den sökande till en annan sajt eller tjänst, uppger näthandelsanalytikern Rand Fishkin. Det gör att många av Googles konkurrenter inom bland annat nyheter, resesajter och e-handel är missnöjda och hävdar att Google missbrukar sin marknadsposition.  

E-handelsjätten Amazon utreds också för hur de använder den data de samlar in och om de gynnar sina egna varumärken och erbjudanden till kunder framför andras. På samma vis är app-bolag missnöjda med hur Apple hanterar sin App Store och det undersöks om de försöker få kunderna att köpa deras egna produkter framför andras.

Kan ta år att utreda

De olika utredningarna kan pågå i många år. Facebook fick böta 5 miljarder av Federal Trade Commission, en amerikansk federal handelsmyndighet i juli. I Europa åkte Google på stora böter som de överklagat. De har tidigare lyckats övertyga tillsynsmyndigheten, FTC, 2012 och 2013 att slippa böter genom att ändra vissa affärsmetoder.

Bolagens huvudsakliga argument mot de olika utredningarna handlar till stor del om att deras agerande bara handlar om att säkerställa hög kvalitet och säkerhet i sina produkter. Dessutom menar de att de är hårt ansatta av konkurrens både på hemmamarknaden i USA och från Kina.

Knäckfrågan är om de kan visa att konsumenterna lidit ekonomisk skada av techjättarnas affärer och datahantering. Eftersom många av tjänsterna är gratis eller lågt prissatta kan det bli svårt.    

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.