Arkivbild: Telias vd Allison Kirkby. Foto: Janerik Henriksson/TT

Stadigt resultat för Telia trots inflationstryck

Publicerad

Med ett strängt öga på utgifter och tillväxt inom mobiltjänster presterade Telia bättre än förutspått under det andra kvartalet, sammanfattar Reuters. Men utmaningar består, enligt vd:n Allison Kirby.

”Det har gått decennier sedan världen senast såg dagens makroekonomiska förhållanden”, skriver hon i rapporten. ”Att verka i den här miljön blir därför ett test för oss.”

Den sammanlagda försäljningen steg med 1,9 procent till 22,29 miljarder, något över de förväntade 22,19 miljarderna.

Telia redovisade en vinst före skatt på 2,12 miljarder kronor för andra kvartalet, att jämföra med 8,35 under motsvarande period 2021.

Trots den kraftiga nedgången var resultatet bättre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2,07 miljarder kronor, enligt Bloombergs sammanställning.

Justerar inte målen för 2022

Trots att den historiskt höga inflationen kommer att spä på utgiftskostnaderna har det nordiska mobil-, bredbands- och tv-tjänstföretaget valt att inte justera sina slutårsmål.

Företaget ämnar minska sina utgifter med 2 miljarder kronor inför 2023, rapporterar Reuters.

5G och mobiltjänster

Investeringar i 5G-nätverket utgör en betydande utgiftspost. En investering med låg risk på grund av det som vd:n beskriver som ”dagens ständigt närvarande uppkoppling”.

– Vi såg en ökning i intäkterna från mobiltjänster i alla våra marknader förutom Finland, säger Allison Kriby tiill Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.