Marie Ehrling tvingas lämna rollen som styrelseordförande för Telia i förtid. Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT

Telias ordförande tvingas bort i förtid

Publicerad

Telias nuvarande styrelseordförande Marie Ehrling tvingas bort i förtid – bara några månader innan hennes mandat går ut. Den tidigare Tele 2-vd:n Lars-Johan Jarnheimer föreslås ta över.
– Det här är valberedningens beslut, säger Marie Ehrling.

Det är svenska staten, som största ägare i Telia Company med 38,4 procent av aktierna, som begär att styrelsen kallar till extra bolagsstämma. En kallelse kommer att utfärdas inom två veckor och därefter ska stämman äga rum om tidigast tre och senast sex veckor.

Någon anledning till att Marie Ehrling petas anges inte, men hon går inte självmant. Hennes mandat på posten löper ut i april nästa år.

– Det blir ett byte några månader tidigare än jag kanske hade förväntat mig. Jag hade tänkt mig att stanna till april och nu blir det inte så, och det är något som jag får respektera, säger Marie Ehrling till TT.

”Fråga till huvudägaren”

TT har sökt valberedningens ordförande Daniel Kristiansson, som svarar i en skriftlig kommentar:

”En enig valberedning föreslår i dag Lars-Johan Jarnheimer som ny ordförande för Telia Company AB. Valberedningen har arbetat utifrån att hitta en långsiktig ordförande för bolaget med ett starkt kommersiellt driv och erfarenhet ifrån sektorn”, skriver han och tackar Marie Ehrling för de insatser hon gjort under sin tid som ordförande.

När Telia meddelade att bolaget avser att köpa medieföretaget Bonnier, med bland annat TV4, uppstod en konfrontation mellan tidigare vd:n Johan Dennelind och svenska staten. Detta är en avgörande orsak till att Ehrling får lämna ordförandeposten, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

– Det är problematiskt när vd och ordförande driver igenom en affär som den största ägaren inte stöttar.

Ehrling själv vill dock inte uttala sig om hur köpet, som fortfarande konkurrensprövas av EU-kommissionen, har påverkat skiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer