Transports förbundsordförande Tommy Wreeth (t.v) och Transportföretagens vd Marcus Dahlsten (t.h). Foto: Claudio Bresciani/TT, Ali Lorestani/TT & Fredrik Sandberg/TT

Transportparter överens om kraftiga löneökningar

Uppdaterad
Publicerad

LO-facket Transport och arbetsgivarna i Transportföretagen har nått en överenskommelse om ett nytt kollektivavtal, meddelar parterna i varsitt pressmeddelande. Avtalet innebär kraftiga löneökningar om upp till 9,1 procent fördelat över två år, enligt facket.

Arbetsgivarna skriver att avtalet sammantaget följer det så kallade märket med ett samlat avtalsvärde på 7,4 procent. Över 4 300 företag med sammanlagt 55 000 anställda omfattas av avtalet.

Hur stora löneökningarna blir i praktiken varierar mellan Transports medlemmar beroende på anställningsår. 9,1 procent över två år är den siffra som gäller för den grupp som får störst höjningar, enligt facket.

”Den höga nivån i avtalet följer industrins märke och löper på två år, vilket visar att vi tar ansvar för den svenska lönemodellen i ett osäkert ekonomiskt läge. Det har varit tuffa förhandlingar där båda parter har fått ge och ta”, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen i ett pressmeddelande.

”Pengar, pengar, pengar och lite till”

Med hänvisning till den höga inflationen var fackets utgångskrav en löneökning på 5,5 procent över 12 månader samt ett engångsbelopp på 5 700 kronor.

I avtalet landar nivån under det första året istället på 4,9 procent för en majoritet av medlemmarna inom åkerisektorn. För en majoritet inom terminalsektorn landar nivån på mellan 4,4 och 5,3 procent, enligt facket.

”I en svår tid har vi fått igenom historiskt höga löneökningar till medlemmarna i Transport. Vi har stått upp för branschen och våra medlemmar i det tuffaste förhandlingsläget någonsin. Jag har hela tiden sagt pengar, pengar, pengar och lite till – det har vi ordnat”, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Ska motverka kriminalitet

Förutom löneökningarna har parterna också enats om åtgärder för vad som beskrivs som en ”sundare åkeribransch”. I ett första steg tillsätts en arbetsgrupp som bland annat ska jobba för att motverka kriminalitet i branschen.

Därtill tillsätts en arbetsgrupp för att på sikt öka medlemmarnas pensionsinsättningar, enligt facket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.