Turer kring Facebook granskas

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Facebooks börsnotering kommer att granskas både av FINRA, en organisation som verkar för självreglering på värdepappersmarknaden, och den amerikanska Finansinspektionen SEC, skriver Reuters.

De intresserar sig bland annat för den selektiva informationsgivningen inför introduktionen i fredags. Morgan Stanley, den bank som bar huvudansvaret för noteringen, sänkte sin intäktsprognos för Facebook strax före noteringen – utan att alla aktörer på marknaden fick veta om det.

Enligt källor till Reuters var det Facebook självt som uppmanade analytiker på Morgan Stanley och andra banker som det sociala nätverket anlitat i samband med börsintroduktionen att sänka prognoserna.

Facebooks börsintroduktion

I samband med en utfrågning i den amerikanska senaten sade SEC:s ordförande Mary Schapiro att investerare generellt bör känna förtroende för de finansiella marknaderna.

-Men det finns specifika saker, avseende Facebook, som vi behöver titta på, sade Schapiro.

Många stämningar

Morgan Stanley, bankjätten som skötte det sociala nätverket Facebooks börsintroduktion har fått en lång rad stämningar i spåren av säljstarten.

Banken avvisar kritiken i stämningen som väcktes på grund av att prognoser för företagets intäkter skrivits ner alldeles före introduktionen i fredags.

Vi har följt reglerna, säger en talesman.

Tvivlen på Facebook växte när dess aktier fortsatte att backa på tisdagen, då med 8,9 procent till drygt 31 dollar vid stängningsdags för aktiehandeln i New York. Börsvärdet har sjunkit från 104 miljarder dollar vid säljstarten i fredags till 86 miljarder.

Gruppstämning

En investerare som stämt teknikbörsen Nasdaq anklagar börsen för att ha hanterat introduktionen av Facebooks aktier vårdslöst.

En annan stämning är riktad mot Facebook, nätverkets grundare Mark Zuckerberg och Morgan Stanley, för brott mot lagarna om värdepappershandel.

Philip Goldberg i delstaten Maryland har lämnat in en gruppstämning på alla ekonomiska förlorares vägnar mot Nasdaq, som anklagas för att fördröjt eller på annat sätt misskött deras köporder. Ett datatekniskt problem försenade säljstarten omkring en halvtimme och senare blev orderbekräftelserna till köpare fördröjda.

Nasdaqs vd Robert Greifeld mötte investerare på tisdagen och medgav då att missgrepp förekommit. Samtidigt framhöll han att 570 miljoner aktier var ute till försäljning den första dagen.

Ljumt intresse i Sverige

Hos nätmäklaren Avanza har i dagsläget 500-600 kunder köpt aktier i Facebook. Sparekonom Claes Hemberg uppskattar att totalt 2 000-3 000 svenskar äger aktier i Facebook.

-Det är en flopp eftersom intresset på förhand var stort. Vi talar om 200 000-300 000 som sade att de ville köpa aktier. Jag tror inte att svenska sparare såg igenom Facebookbubblan, utan att de tekniska problemen gjorde att de inte kunde handla. Det var tur i oturen, säger han till TT.

Intresset för Facebook kallnade fort, enligt Hemberg.

-I går var ungefär hälften av handeln i aktien försäljningar. Sparare gillar inte aktier som går ned, de köper sällan i nedförsbacke, säger han.

Snart blir dessutom 2,9 miljoner svenska pensionssparare delägare i det hajpade bolaget – vare sig de vill det eller inte. Sjunde AP-fonden, soffliggar-alternativet inom det svenska premiepensionssystemet, planerar att köpa aktier i Facebook så fort bolaget kommer in i det marknadsindex som fonden följer.

-Vi tror att det blir i början av juni, säger kommunikationschef Johan Florén.

Hur mycket pengar Sjunde AP-fonden tänker pytsa in i Facebook är oklart. Det beror på värderingen, enligt Johan Florén, som också betonar att pensionsjättens intåg i Facebook inte betyder att fonden tror stenhårt på aktien. Sjunde AP-fonden ägnar sig i stället åt indexförvaltning.

-Huvudpoängen med det är att man inte sitter och försöker gissa vilka bolag som blir vinnare och förlorare. I stället kan man se det som att man investerar i aktiemarknaden, snarare än i enskilda bolag, säger Johan Florén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Facebooks börsintroduktion

Mer i ämnet