Runt 12 000 ansökningar har kommit in till Skatteverket, men närmare hälften var felaktigt ifyllda. Foto: TT

Tusentals företag vill skjuta upp skatten

Publicerad

Företag har möjlighet att skjuta upp skatten på grund av coronakrisen – och hittills har ansökningarna strömmat in till Skatteverket.
– Vi har fattat ungefär 6 000 beslut på 5,7 miljarder kronor, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Regeringen har beslutat om en rad krisåtgärder för att hjälpa företag som påverkas av coronapandemin. En av dessa åtgärder är att företag kan få anstånd med att betala in skatt.

Sedan dess har ansökningarna till Skatteverket inte låtit vänta på sig.

– Under finanskrisen 2008 tog vi ungefär 17 000 beslut totalt, nu kommer det bli fler, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Felaktiga blanketter

Hittills har myndigheten tagit beslut i runt 6 000 ärenden.

– Lagen började gälla i måndags och det var först då vi kunde börja hantera ärendena, vi har haft runt 350 handläggare som har jobbat med detta den här veckan, säger Eva Bodén.

Skatteverket hade till och med fredagen fått in runt 12 000 ansökningar, men i närmare hälften av fallen användes felaktiga blanketter enligt Eva Bodén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet