IVA-platserna sinar i landet – stor osäkerhet om de kommer att räcka

Uppdaterad
Publicerad

Antalet svårt sjuka som behöver vårdas på sjukhusens intensivvårdsplatser ökar nu i hela landet också utanför Stockholmsområdet. I Västerbotten rapporterar man att det bara finns tre platser kvar och i Norrtälje är de slut. Men hur många IVA-platser som finns är hemligt på många håll i landet.

SVT har kartlagt att 337 patienter är inlagda på Sveriges intensivvårdsavdelningar idag. I hela landet fanns det förra året 526 så kallade IVA-platser, enligt enligt Svenska intensivvårdsregistret (SIR). Många sjukhus har de senaste veckorna byggt ut kraftigt, och Socialstyrelsen uppgav igår att man har utökat med ungefär 300 platser i hela landet efter covid-19 utbrottet.

Men enligt Folkhälsomyndighetens prognos så kommer det behövas mellan 900 och 1300 IVA-platser när pandemin når sin kulmen med allra flest sjuka i Sverige.

Alltså saknas det fortfarande mellan 100 och 400 intensivvårdsplatser.

— Man har redan expanderat upp till mellan 200 till 300 extra platser. Utan att ta med Älvsjömässan i beräkningen är man uppe i drygt 250 fler Iva-platser. Men absolut, om man följer moduleringen från Folkhälsomyndigheten kommer inte det att vara tillräckligt, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Många sjukhus har ont om platser

I Norrtälje rapporterar sjukhuset, i sjukhusets beläggningssystem som uppdateras tre gånger om dagen, att de har en IVA-plats för lite, redan idag. I Storstockholm finns det 21 platser kvar och patienterna kan flyttas mellan sjukhusen, men det är svårare i resten av landet.

I Västerbotten rapporterar man i dag att det bara finns tre IVA-platser kvar, och enligt prognosen kommer det att som mest behövas 45 IVA-platser. Elva platser är belagda, varav fem med diagnosen Covid-19-virus.

På sjukhuset i Hudiksvall jobbar man på att mer än fördubbla sina platser till totalt elva och ställer in operationer för att personalen ska räcka till.

— Om personalen kommer att räcka till beror på hur mycket sjukdom det blir bland dem, säger Jonny Hillgren, verksamhetschef inom anestesti- och intensivvård i Huddiksvall.

Antal intensivvårdsplatser hemligt

Men på de flesta håll är det hemligt hur många IVA-platser man har. I Dalarna beräknar Folkhälsomyndigheten att man som mest kommer att behöva 40 platser.

— Jag kan inte gå in på exakt hur många platser vi har på intensivvården men tolv ligger där nu och vi kan möta upp många många fler om det skulle behövas, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Dalarna till SVT.

Värmland erbjuder sängplatser

I Värmland beräknas de behöva som mest 40 IVA-platser men här ligger man ännu tidigt på kurvan av smittspridning, med en corona-patient på intensivvård. Nu har de erbjudit platser på sin intensivvårdsavdelning för att avlasta andra regioner.

— Vi har haft en väldigt flack kurva i Värmland, däremot så kan vi se att om vi tittar på andra län så har ju ökningen när den har börjat gått väldigt fort, säger Tobias Kjellberg, sjukvårdsledare på Region Värmland.

SVT: — Klarar ni 40 vårdplatser?

— Vi har riggat för att klara av det som FHM har simulerat. Sen spelar det väldigt stor roll hur många dagar man blir liggande i respirator för vilken kapacitet vi har. Men vården är ett system och förhoppningsvis kommer inte alla toppar samtidigt i Sverige och vi kanske måste använda oss av hela systemet.

Uppdatering:

På grund av att alla regioner inte rapporterar löpande till databasen angående tillgängliga platser på IVA kan ovanstående uppgifter nu vara inaktuella. Se vår löpande rapportering för uppdaterade siffror.

Antal coronapatienter på IVA – och prognos på högst antal IVA-platser som behövs

Blekinge 0 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 23 st

Dalarna 11 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 41 st

Gotland 1 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 11

Gävleborg 9  patienter, prognos på högst antal platser som behövs 41 st

Halland 8  patienter, prognos på högst antal platser som behövs 46

Jämtland 1  patienter, prognos på högst antal platser som behövs 20

Jönköping 9 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 49

Kalmar 4  patienter, prognos på högst antal platser som behövs 36

Kronoberg 0  patienter, prognos på högst antal platser som behövs 28

Norrbotten 10 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 36

Skåne 12 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 177

Stockholm 143  patienter, prognos på högst antal platser som behövs 291

Sörmland 27 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 41

Uppsala 9 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 50

Värmland 1 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 40

Västerbotten 5 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 38

Västernorrland 2 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 35

Västmanland 8 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 38

Västra Götaland 44 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 222

Örebro 6 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 42

Östergötland 24 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 62

Totalt: 337 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 1367

Källor: Regionernas pressmeddelanden och Folkhälsomyndighetens uppskattning av vårdbehov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.