Antalet äldre coronasjuka ökar: ”Olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet insjuknade i det nya coronaviruset fortsätter att öka – och flera regioner slår larm om att smittan kommer in på äldreboenden.
– Det är väldigt olyckligt, säger Anders Tegnell.

Sverige har nu nästan 5 500 bekräftade fall av covid-19. Det har bekräftats 500 nya fall bara det senaste dygnet – vilket är det mesta vi har haft något dygn.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell intesivvårdas drygt 400 av dessa i olika delar av landet. En  att en majoritet av dem befinner sig i Stockholmsområdet. Men även Uppsala och Östergötland har många intensivvårdspatienter.

”Uppnått ny nivå”

– Vi är uppe på en ny nivå med fall där vi nu ligger på mellan 400 och 500 fall om dagen några dagar i rad. Tyvärr har vi nog uppnått en ny nivå med nya fall.

Anders Tegnell understryker att en av de viktigaste insatser varje individ kan göra är att skydda de som ingår i gruppen ”äldre äldre”.

”Vi är oroliga”

– Vi är oroliga för gruppen äldre äldre. Hälften av alla fall just nu tillhör den här kategorin. Vi får signaler från framförallt Stockholm men även andra delar av landet att tyvärr får man in smittan på äldreboenden, väldigt olyckligt, eftersom det ger stora effekter på dödligheten och belastning på intensivvården.

Enligt statistiken som Folkhälsomyndigheten presenterar är det tydligt att det just är bland personer över 70 som ökningen av fallen sker allt snabbare.

Fler avlidna

– Antalet avlidna ökar också, ganska förväntat med tanke på att så pass många äldre insjuknar. Vi ligger på ungefär 25, 30 nya avlidna per dag.

Tegnell förklarar att dödssiffrorna har ganska mycket eftersläpning. Därför, förklarar statsepidemiologen, har det påbörjats en process nu där man kollar alla som har diagnostiserats med covid-19 mot dödsregistret och kontrollerar med regionerna om dödsfallet har orsakats av viruset eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet