Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi befinner oss mitt i en levnadskostnadskris som slår hårt in. Våra hyresgäster och medlemmar är extremt ekonomiskt pressade.” Se debatten i klippet. Foto: SVT

Tusentals hyror avgörs nu i domstol: ”Onödigt”

Publicerad

En dryg miljon hyresrätter väntar fortfarande på sin nya hyra för i år. Snart avgörs en del av dem i domstol.

– En onödigt stor samhällskostnad, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

Många beslut om hyror återstår och nytt för i år är att parterna efter tre månader har rätt att ta till Hyresnämnden där en oberoende skiljeman ska få avgöra saken. Skiljemannen får då sex veckor på sig att fatta ett beslut.

I nuläget har cirka 90 kommuner vänt sig till en skiljeman för att få en oberoende bedömning av hyreshöjningen.

Det är alldeles för många, enligt Hyresgästföreningen.

– Det är tufft för hyresnämnderna att hantera, säger Carl-Johan Bergström.

Två exempel där en skiljeman utsetts är i Stockholm och Göteborg. I Göteborg väntas beslutet, som rör 30 000 hyror, komma på måndag och i Stockholm den 5 mars.

Det finns inget egenintresse av att dra ut på förhandlingarna när det är kostsamt och tar mycket tid, förklarar Nathalie Brard som är förhandlingschef på Fastighetsägarna Stockholm. Men att acceptera en hyreshöjning under 12 procent är inte skäligt, enligt Fastighetsägarna.

I förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de kommunala bostadsbolagen är situationen liknande. Hyresmarknadskommittén, den motsvarande lösningen för allmännyttan, har runt 70 ärenden i nuläget. Detta tyder på att hyrestvisterna inte bara är ett problem på den privata sidan utan att det är lika infekterat på den andra, anser Nathalie Brard.

– Tidigare har vi inte haft någon stupstock och har då tvingats acceptera det som Hyresgästföreningen godkänner. Nu är det slut på det.

Majoritet kvar att förhandla

Strax över 500 000 hyresrätters hyror har i nuläget förhandlats klart. Det motsvarar ungefär 36 procent av alla hyresrätter som ska förhandlas.

Den genomsnittliga hyreshöjningen ligger på runt 5 procent. Det är lägre än vad både Fastighetsägarna, som organiserar de privata fastighetsägarna, och de kommunala bolagen krävde inför 2024 – 12 respektive 8,25 procent.

Källa: Hyresgästföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.