Twitter stramar nu åt möjligheterna att köpa en så kallad ”blå bock”. Inga nya konton får använda tjänsten. Foto: AP

Nya svårigheter för Twitter under Elon Musks ledning

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att storma kring Twitter. Fejkkonton har dragit nytta av den nyöppnade möjligheten att köpa ett blått bockmärke – sedan tidigare en eftertraktad äkthetssymbol – och nu begränsas den möjligheten. Samtidigt avråder reklamjätten Omnicom Group sina kunder i 70 länder från att annonsera på Twitter.

”Risken för att bli förknippad med osäkert innehåll kan öka och detta bör tas i beaktande när man avgör om man ska använda plattformen”, skriver Omnicom i ett internt meddelande enligt nyhetsbyrån Reuters.

Rekommendationen kan få allvarliga konsekvenser eftersom annonser stod för mer än 90 procent av Twitters intäkter under andra kvartalet. Biltillverkaren GM har redan pausat sin annonsering på Twitter.

Vill minska annonsberoendet

Det var för att minska beroendet av annonser som Twitters nye ägare Elon Musk lanserade möjligheten att betala 7,99 dollar i månaden för premiumtjänsten Twitter Blue, som bland innebär att man får ett blått märke med en vit bock intill kontonamnet.

Problemet är bara att detta märke också används för att signalera äkthet. Företag, organisationer och offentliga personer har i många år kunnat ansöka om blåmarkeringen hos Twitter, som enväldigt beslutat i frågan – något som ibland har lett till anklagelser om orättvisa och diskriminering.

När tjänsten sjösattes i onsdags dök det snabbt upp fejkkonton som använde en köpt blåmarkering för att luras eller bara för att häckla Twitter och dess kontroversiella ägare. Nintendo och Lockheed Martin hörde till de drabbade, liksom kända politiker och – förstås – Musks egna företag Tesla och SpaceX.

Foto: Faksimil

På fredagen skrev ett fejkkonto för läkemedelsjätten Ely Lilly & Co att insulin hädanefter kommer att vara gratis. Beskedet fick aktiekursen att falla med 2 procent och drabbade även bolagets konkurrenter Novo Nordisk och Sanofi, skriver tidningen The Independent.

Nya konton nobbas

Twitter har nu begränsat möjligheten att köpa blåmarkeringar. Konton som skapats efter den 8 november får tills vidare inte köpa tjänsten.

Sedan tidigare finns även andra begränsningar. Tjänsten är bara tillgänglig i USA, Kanada, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland, och bara för användare med Apples operativsystem iOS.

Dessutom ska parodikonton regleras tydligare.

”Vi lägger till en parodimärkning för att förtydliga”, skriver Musk i ett Twitterinlägg.

”Det är inte OK att lura folk”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.