Att vara matbud har blivit ett populärt ”gigjobb”. Foto: Malin Hoelstad/SvD/Fredrik Sandberg/TT

Unga utan anställning kan gå miste om miljonbelopp i pension

Uppdaterad
Publicerad

Fler, framför allt unga, tar så kallade ”gig-jobb” i stället för en fast anställning på ett företag. De riskerar dock att förlora miljoner i pension – om de inte ser upp.

– De riskerar att glömma tjänstepensionen, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Ena dagen kör du taxi, andra är du cykelbud eller så tar du ett uppdrag på ett företag som till exempel jurist. Den så kallade gigekonomin innebär att personer arbetar när de kan och vill – utan en fast arbetsgivare.

– Detta arbetssätt är något som lockar allt fler – oavsett ålder, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Ökat intresse för gigekonomin

Globalt sett har man räknat på att det finns hundratals miljoner människor som är en del av gigekonomin. Exakt hur många det är i Sverige går dock inte att svara på, enligt Munter.

Det Skandia däremot vet är att inom de sex yrken de undersökt i sin nya rapport – snickare, pr-konsult, jurist, arkitekt, it-konsult och formgivare – så är trenden att fler tar gig-jobb.

Anledningen till att gigekonomin växer tror Munter beror på digitaliseringen, urbaniseringen, men framför allt på det pågående generationsskiftet på arbetsmarknaden.

– Så kallade millennials kommer in på arbetsmarknaden och vill ha bättre balans mellan jobb och fritid. De värdesätter frihet och flexibilitet framför en fast anställning, säger han.

Kan förlora miljoner i pension

Men allt är inte bara positivt kring den växande trenden, enligt Munter. Personer riskerar att förlora miljoner i pension – helt ovetande – för att man glömmer tjänstepensionen.

– Om man frilansar och är egen måste man ta det ansvaret själv, alltså att betala tjänstepension. Men vi ser att det finns en stor risk att man inte gör det, säger han.

Enligt Skandias beräkningar måste en snickare lägga undan runt 1 500 kronor per månad, medan en jurist behöver lägga runt 11 000 i månaden, för att uppnå samma pensionsnivå som en som haft tjänstepension hela yrkeslivet.

– Så det är viktigt att komma ihåg tjänstepensionen, annars riskerar man att få sämre pension. Detta är viktigt då jag tror att trenden med ”gig-jobb” kommer att fortsätta öka, säger Mattias Munter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.