Glödgat stål formas på Ovako stålverk i Hofors. Arkivbild. Foto: TT

USA:s nya besked: Fler länder slipper ståltullar

Uppdaterad
Publicerad

Fler länder — men inte alla — kommer att undantas från USA:s stål- och aluminiumtullar. Det säger handelsminister Wilbur Ross i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg, där han dock inte specificerar vilka länder det handlar om.

Besked kommer enligt Ross att ges på tisdag, då bland andra EU:s tillfälliga undantag från tullarna löper ut. Tyskland, Frankrike och Storbritannien uppmanade på söndagen den amerikanska regeringen att avstå från att införa handelstullar för unionen. Förbundskansler Angela Merkel, president Emmanuel Macron och premiärminister Theresa May enades i ett telefonsamtal om att EU kommer att försvara de 28 medlemsstaterna mot alla försök att införa tullarna, rapporterar Reuters.

Införde tullar i mars

Europeiska unionen är redo att försvara sina intressen inom ramen för det multilaterala regelverket för handel, heter det i uttalande från den tyska regeringen.

USA:s nya tullar

USA införde i mars 25-procentiga importtullar på stål och 10-procentiga tullar på aluminium. President Donald Trump har aviserat att han den 1 maj ska bestämma om undantaget ska vara permanent eller inte.

Utöver EU har Australien, Argentina, Brasilien, Kanada och Mexiko givits en tillfällig tullfrist. Permanent undantag har bara Sydkorea förhandlat sig till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet