Blackrock förvaltar tillgångar världen över till ett värde av motsvarande ungefär 66 tusen miljarder svenska kronor. Foto: Lucas Jackson/Reuters

Världens största kapitalförvaltare dras in i europeiska skattehärvan

Uppdaterad
Publicerad

Världens största kapitalförvaltare Blackrock misstänks för ”cum-ex-bedrägerier”, alltså de stora skattebedrägerier som SVT varit med om att avslöja.

Tyska åklagare har sökt igenom Blackrocks kontor i München, enligt en källa med insyn i den pågående utredningen.

En talesperson för det amerikanska bolaget säger att det ”samarbetar fullt ut med en pågående utredning som har att göra med cum-ex-transaktioner under perioden 2007–2011”.

Bankerna & skatteplundringen

Mångmiljardhärva

I den nyligen avslöjade så kallade cum-ex-härvan har skattebetalare gått miste om mångmiljardbelopp. Den bottnar i en komplicerad handel med aktier precis före eller efter utdelningsdagen som gjorde att ägandet blev diffust, systemet lurades och att personer kunde få tillbaka skatt som aldrig betalades in.

Husrannsakan i Blackrock-kontoret sker dagen efter att Tysklands finansminister Olaf Scholz uppmanat alla EU-länder att samarbeta för att motverka cum-ex-upplägg. Blackrock förvaltar tillgångar världen över till ett värde av motsvarande ungefär 66 tusen miljarder svenska kronor.

Friedrich Merz, Blackrocks ordförande i Tyskland, är tidigare toppolitiker och hålls fram som en favorit till att ta över förbundskanslerposten efter Angela Merkel. Han blev ordförande efter den period som nu utreds och har gått ut och fördömt utdelningsfusk.

Filer från visselblåsare

Tyskland, Österrike, Belgien och Danmark skakas av härvan, som uppdagades i de så kallade cum-ex-filerna – 180 000 hemliga handlingar från visselblåsare som granskats av 19 medier i 12 länder, däribland TT och SVT, under samordning av den tyska redaktionen Correctiv.

Den tyska skattemyndigheten beräknar att man gått miste om motsvarande drygt 50 miljarder svenska kronor. I Danmark rör det sig om runt 18 miljarder.

I Tyskland var upplägget möjligt fram till år 2012. I Danmark justerades lagstiftningen 2015.

Cum-ex-handel

Syftet med så kallad cum-ex-handel var att berika investerarna – och den småskaliga, informellt organiserade bransch som byggdes upp för att understödja upplägget – på skattebetalarnas bekostnad.

Namnet kommer av de latinska orden för ”med” och ”utan”. Det var en korttidshandel med aktier, där säljare och köpare fysiskt inte ägde dem, med (cum) och utan (ex) rätt till utdelning.

Affärerna görs runt dagen för aktieutdelningen då ägandet genom affären blir diffust. Det innebar att flera parter kunde kräva tillbaka skatt på en och samma aktieutdelning – fastän de inte betalt skatt för den.

Cum-ex är en vidareutveckling av ett väletablerat upplägg – cum-cum – där inhemska och utländska investerare byter aktieinnehav med varandra kring tidpunkten för utdelning, med syfte att betala mindre skatt på utbetalningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankerna & skatteplundringen

Mer i ämnet