Vattenfalls brunkolsbrytning i dagbrottet Welzow-Süd. Foto: TT/SvD

Vattenfall säljer brunkolsverksamheten i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Statliga energijätten Vattenfall inleder försäljningen av hela sin brunkolsverksamhet i Tyskland.

– Det är en stor pjäs vi säljer, med 8.000 anställda och som står för tio procent av den tyska elförsörjningen, säger Vattenfalls vd Magnus Hall.

Anbudsgivare bjuds in att anmäla sitt intresse. Samtliga brunkolsrelaterade tillgångar kommer att ingå i affären.

Vattenfall säljer brunkolen

Anbudet gäller brunkolskraftverken i Boxberg, Jänschwalde, Schwarze Pumpe samt enhet R av Lippendorf och tillhörande gruvverksamhet (Jänschwalde, Nochten, Reichwalde, Welzow-Süd och Cottbus Nord).

Dessutom säljs Vattenfalls vattenkraftstillgångar i regioner som ligger i närheten av brunkolsverksamheten. Tillgångarna består av tio vattenkraftverk.

Vattenfalls engagemang vad gäller övrig verksamhet i Tyskland, exempelvis fjärrvärme, eldistribution, försäljning, trading och vindkraft är oförändrat.

Hemlighåller värdet

Enligt Magnus Hall är det i dagsläget oklart om den svenska energijätten i slutläget kommer att göra vinst eller förlust på den tyska brunkolsverksamheten – alltså huruvida det har varit en bra affär för de svenska skattebetalarna.

– Det har varit en bra affär i många år, men det går inte att säga hur slutresultatet blir, säger han.

Han vill heller inte berätta vad Vattenfall internt i bokföringen värderar brunkolsverksamheten till.

– Nej, vi har inte gått ut med några bokförda värden, säger Hall.

Vattenfall har tidigare aviserat utförsäljning av gruv- och produktionstillgångar i Tyskland som en del av Vattenfalls strategi för att ställa om sin smutsiga energiportfölj och minska exponeringen av koldioxidutsläpp.

Oklart värde

Jakob Magnussen är analytiker på Danske Bank. Han  har själv inte gjort någon värdering av Vattenfalls brunkolsverksamhet, eftersom bolaget ”inte vill gå ut med siffrorna”.

– Vi visste att Vattenfall försöker sälja sin tyska brunkolsverksamhet. Att man nu går ut med en officiell inbjudan till en bredare marknad, det betraktar jag som ett tecken på att man har problem med att sälja den, säger Jakob Magnussen.

Leta bredare

Enligt Magnussen har Vattenfall under det senaste året haft bilaterala samtal med olika potentiella köpare. Han tror inte att Vattenfall kommer att göra en vinst på försäljningen, men inte heller att förlusten blir särskilt stor. Särskilt inte mot bakgrund av att Vattenfall i samband med halvårsrapporten skrev ner värdet på verksamheten med 15 miljarder kronor.

– Det är svårt att tjäna pengar på brunkol. Priset på el i Tyskland är ganska lågt, så marginalerna är ganska låga. Det betyder att det pris som en potentiell köpare vill ge för brunkolsverksamheten kommer att vara ganska lågt. Kanske har Vattenfall tyckt att priset inte varit högt nog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet