Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Den snabbaste prisnedgången sedan finanskrisen

Uppdaterad
Publicerad
Prisraset på bostadsmarknaden är det största sedan finanskrisen. Priset på bostadsrätter har backat 8 procent de senaste tre månaderna och raset är ännu större i Stockholm. Allt enligt Valueguards HOX-index.

Tidigare idag rapporterade SVT Nyheter att bostadspriserna fortsätter falla. Enligt svensk mäklarstatistik har priserna på bostadsrätter sjunkit 3 procent den senaste månaden och priserna på villor har sjunkit en procent.

Men den verkliga prisnedgången verkar vara större än så. Företaget Valueguard mäter med sitt så kallade HOX-index hur bostadspriserna förändras och deras färska siffror pekar på en ännu större nedgång.

– Det vi ser är den snabbaste prisnedgången sedan finanskrisen, säger Lars-Erik Ericson, vd Valueguard.

Billigare villor

Enligt Valueguards HOX-index har priset på bostadsrätter sjunkit 8 procent de senaste tre månaderna. I Stockholm har priserna backat nära 10 procent.

Därmed ligger bostadsrättspriserna i Stockholm nu på samma nivå som i juli 2015. 

Även på villamarknaden syns tydliga prisnedgångar. Enligt Valueguard backade villapriserna i landet 6,8 procent den senaste tremånadersperioden

Så skiljer sig statistiken

Hur skiljer sig då sifforna från svensk mäklarstatistik och valueguard? Valueguards HOX-index tar bland annat hänsyn till vad för typ av bostäder som säljs och mäter den underliggande prisutvecklingen. Till exempel går inte index upp om det säljs ovanligt många dyra bostäder i attraktiva områden en viss månad.

Dessutom fångas prisförändringar upp snabbare i Valueguards siffror.

– Vi ser förändringar snabbare i våra siffror. Men på lång sikt följer de varandra.

Prisnedgången fortsätter

Och prisnedgången är inte över. Lars-Erik Ericson, VD Valueguard, räknar med att priserna kommer fortsätta dala även i december.

– Vi ser många försäljningar av personer som inte lyckats sälja tidigare och nu till slut tar ett bud som man tidigare inte hade gått med på. Jag tror att decemberstatistiken kommer visa på en fortsatt nedgång. Sedan vänder det troligtvis upp i januari när många måste köpa en ny bostad. Vad som händer därefter är väldigt svårt att se, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet