Framför allt tror svenskarna att priserna faller i Stockholmsområdet, där indikatorn hamnar på minus 24 – en indikator som anger skillnaden mellan de som tror på stigande priser och de som tror på fallande priser. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Majoritet av svenskarna tror på fallande bostadspriser

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av svenskarna spår nu fallande bostadspriser. Det är första gången på fem år.
Samtidigt tror hälften av mäklarna att bopriserna sjunker.

Hushållens boprisförväntningar fortsätter att rasa, visar SEB:s månatliga mätning som bygger på svar från 1.000 personer under perioden 28 november–5 december.

Första gången på fem år

För första gången sedan februari 2012 hamnar indikatorn under noll, närmare bestämt minus fem, en nedgång med 16 enheter sedan föregående månad.

Därmed tror en majoritet av svenskarna på fallande bostadspriser det kommande året.

Framför allt tror svenskarna att priserna faller i Stockholmsområdet, där indikatorn hamnar på minus 24 – en indikator som anger skillnaden mellan de som tror på stigande priser och de som tror på fallande priser.

Även mäklare spår prisfall

Samtidigt visar en annan mätning att nästan hälften av fastighetsmäklarna, 47 procent, tror på fallande bostadspriser den kommande tremånadersperioden, enligt den Mäklarpanel som Valueguard tagit fram i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet.

Av de närmare 200 som svarat på enkäten tror 14 procent på en prisuppgång medan fyra av tio tror att priserna står stilla.

– Det är naturligt att fler mäklare tror på fortsatt prisnedgång, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i ett pressmeddelande.

– De förutspår prisbilden under en period då de sitter med en hel del osålda objekt samtidigt som intresset för att köpa bostad minskar när människor har fullt upp med kommande storhelger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet