– Bankens anseende har tagit skada och min främsta uppgift att nu genomföra åtgärder som gör att vi kan börja återvinna förtroende hos kunder, ägare och andra intressenter, säger Swedbanks tillförordade vd Anders Karlsson. Foto: Lars Pehrson/TT

Vinstlyft för Swedbank – men vd medger brister i arbetet mot penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Skandaldrabbade Swedbank slår analytikernas förväntningar med årets första kvartalsrapport. Samtidigt meddelar bankkoncernen att man ska starta en ny enhet inom banken för att motverka problemen med penningtvätt och terrorfinansiering.

– Penningtvätt har blivit en kapplöpning mellan kriminella, lagstiftare, banker och finanspolis, säger tillförordnade vd Anders Karlsson.

Trots en oväntat stark kvartalsrapport faller Swedbanks aktie på Stockholmsbörsen. En av orsakerna är de fortsatta misstankarna att kriminella använt sig av banken för att göra svarta pengar vita.

I en intervju med SVT medger den tillförordnade vd:n att det finns brister i Swedbanks arbete mot penningtvätt. Han bekräftar också att han inte läste Grimstad-rapporten, den advokatutredning som listar ett stort antal högriskkunder, förrän i mars. Trots att rapporten kom redan vid årsskiftet, då Anders Karlsson var bankens finanschef. 

– Med brister i processerna finns det förstås en risk att vi blir utnyttjade av kriminella, men jag hade inte den rollen då. Det viktiga är att vi reder ut det nu.

Den första hållpunkten är vad finansinspektionerna i Sverige och Estland kommer fram till i sina utredningar mot banken. Dessutom har Swedbank beställt en egen utredning som Karlsson beskriver som ”jättebred” med syfte att ta reda på vad som har hänt historiskt.

Han bekräftar att myndigheter i USA ställt frågor till banken om misstänkt penningtvätt. Han säger sig dock inte kunna svara på varför banken då inte berättat att de haft kunder kopplade till advokatbyrån Mossack Fonseca, ökänd för sina avancerade skatteupplägg.

”Oroliga kunder”

Karlsson kan inte säga när och hur mycket pengar Swedbank behöver avsätta för eventuella böter från exempelvis USA och medger att det är ett kvartal med stor turbulens till följd av misstankarna om omfattande penningtvätt.

– Det har varit väldigt oroliga kunder som har ställt jättemycket frågor, vilket inte är så konstigt, säger Karlsson.

Han tillägger att han bedömer utflödet av kunder som ”väldigt begränsat” och att inflödet i fondförvaltningen ökar samtidigt som även utlåningen ökar.

Ny enhet mot penningtvätt

Till följd av skandalen och det tappade anseendet bildar nu banken en ny enhet, Anti-Financial Crime unit (AFC).

– Enheten kommer att arbeta med att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism men också de bedrägerier som drabbar våra kunder i vardagen som identitetsstölder och kortbedrägerier, säger Anders Karlsson.

Enheten ska också fokusera på cybersäkerhet, informationssäkerhet och fysisk säkerhet.

Enligt banken kommer bekämpningen av penningtvätt leda till ökade kostnader på cirka en miljard kronor under året. Banken håller dock fast vid tidigare finansiella mål om avkastning på eget kapital på minst 15 procent.

Stor turbulens

Anders Karlsson betonar också att nyckeln till att bekämpa penningtvätt är ett samarbete mellan å ena sidan bankerna och å den andra finanspolis och lagstiftare. Han beklagade också bankens ”bristande kommunikation” i samband med SVT:s Uppdrag granskning avslöjanden om misstänkt penningtvätt i bankens verksamhet i Baltikum.

Förutom utredningar i flera länder och ett kursras för aktien har skandalen lett till att vd Birgitte Bonnesen fått sparken och styrelseordföranden Lars Idefick tvingats bort.

Fakta: Vinstökning för Swedbank

  • Swedbanks rörelsevinst för årets första kvartal steg marginellt till 6 626 miljoner kronor vilket kan jämföras med vinsten på 6 389 miljoner kronor motsvarande period i fjol.
  • Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 6 091 miljoner kronor.
  • Swedbanks räntenetto, det vill säga vad banken tjänade på skillnaden på in- och utlåningsräntor, steg till 6 421 miljoner kronor, från 6 294 miljoner kronor.
  • Provisionsnettot sjönk samtidigt knappt mätbart till 3 070 miljoner kronor, från 3 081 miljoner kronor.
  • Totalt uppgick intäkterna till 11 362 miljoner kronor, jämfört med 10 685 miljoner kronor motsvarande period året före. Kostnaderna steg till 4 518 miljoner kronor, från 4 169 miljoner kronor. Kreditförlusterna ökade till 218 miljoner kronor, från 127 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.