Från vänster i bild: Franska journalisten Edouard Perrin, tidigare PwC-anställda Raphael Halet och Antoine Deltour. Foto: TT

Luxleaks: Visselblåsare riskerar långt fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

I dag vid Luxemburgs distriktsdomstol åtalades två före detta medarbetare vid revisionsfirman PWC tillsammans med en fransk TV-journalist, anklagade för att ha läckt detaljer kring avancerade skatteupplägg.

Rättegången inleds 18 månader efter att de avslöjanden som kallas LuxLeaks presenterades i en rad tidningar världen över. Det ledde till anklagelser om att Luxemburg skyddar multinationella företag som vill undvika att betala skatt i andra EU-länder.

Fransk TV

Antoine Deltour, som är fransk medborgare likt de två andra åtalade, är anklagad för att ha lämnat sekretessbelagd information till journalisten Edouard Perrin. Informationen ledde till avslöjanden i Fransk TV 2012.

Enligt åklagaren har informationen också skickats vidare till det internationella journalistnätverket ICIJ som publicerade uppgifterna senare. Det är samma organisation som låg bakom avslöjandena kring de så kallade Panama-dokumenten.

”Inga olagligheter”

I Luxemburg finns det lagstadgat skydd för visselblåsare. Men det gäller bara avslöjanden om grov kriminalitet som till exempel penningtvätt. I det här fallet hävdar PWC och regeringen att läckan inte avslöjat några olagligheter.

De tre åtalade riskerar över åtta års fängelse i ett fall och böter på cirka tio miljoner kronor. Rättegången kommer pågå hela veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.