Foto: TT

Misstänks för Luxemburg-läckor

Publicerad

Personen som misstänks ha läckt hemliga dokument om skatteavtal mellan Luxemburg och hundratals multinationella bolag har delgivits misstanke om bland annat stöld och penningtvätt.

Den misstänktes identitet har inte offentliggjorts av åklagarna i Luxemburg, men tidningen Luxemburger Wort rapporterar att det är en fransman som tidigare arbetade för revisionsjätten PWC. Han framträdde i fredags inför en domare i Luxemburg och delgavs misstanke om brott, innan han tilläts lämna domstolen.

De läckta dokumenten har avslöjat hur storbolag, bland dem Ikea, fått hjälp att slippa undan skatt med hjälp av skattemyndigheterna i Luxemburg. Avslöjandet har fått det att storma kring EU-kommissionens nytillträdde ordförande Jean-Claude Juncker, som var premiärminister i Luxemburg under tiden då avtalen slöts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska företag i skatteavslöjande

Mer i ämnet