Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre ekonomer listar: Här är fem ljusglimtar i ekonomin – trots dystra läget. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT, Isabell Höjman/TT, Johan Nilsson/TT

Fem ljusglimtar i det ekonomiska mörkret

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett tufft ekonomiskt 2022 väntar ytterligare ett dystert år för hushåll och företag. Men det finns också några ljusglimtar, vilket bland annat syns i börsutvecklingen. Sedan botten i slutet av september har Stockholmsbörsens breda index stigit över 20 procent.

År 2022 präglades av fallande börser, lägre tillväxt och skyhög inflation.

Och även 2023 ser dystert ut konjunkturmässigt.

– 2023 är tyvärr ett förlorat konjunkturår och vi har utmaningar inte minst på hemmamarknaden i Sverige, men vi har också en omvärld som bromsar in och nu ska vi hantera det, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Men det finns också ekonomiska ljusglimtar på flera håll i världen.

Kina har övergett sina covid-restriktioner tidigare än väntat, vilket fått ekonomin att ta fart.

På tisdagen meddelade den amerikanska storbanken Goldman Sachs att de skruvar upp sin tillväxtprognos för euroområdet och att de väntar sig att inflationen sjunker snabbare än väntat.

Stigande Stockholmsbörs

Och i USA visar de senaste arbetsmarknadsstatistiken att sysselsättningen ökat mer än väntat samtidigt som lönerna steg mindre än väntat. Det är en positiv signal för den amerikanska centralbanken, som uttryckt oro för att höga löner fortsätter hålla uppe den alltför höga inflationen.

Dessutom syns den försiktiga optimismen på börsen. Stockholmsbörsen har gått upp sedan årsskiftet och räknat sedan bottennoteringen som nåddes den 29 september, så har börsens breda index stigit över 20 procent.

Hör bankekonomerna om ljusglimtarna i det ekonomiska mörkret i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.