SVT Nyheters Elin Jönsson på plats under paraden i Moskva. Foto: ELIN JÖNSSON

Elin Jönsson: Segerdagen – politik och folkfest i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Så drog pansarvagnarna till slut igång sina motorer och jublet från tusentals människor steg mot himlen.  

Många hade väntat sedan klockan sex, sju på morgonen, då polisen började spärra av gatorna för att göra väg för militärparaden.

Överallt längs huvudgatorna drog människor fram för att hitta den allra bästa utsiktsplatsen när Ryssland firade Segerdagen.

En del vågade människor klättrade upp i träd och statyer, medan andra envist bevakade sin plats längst fram vid kravallstaketet.

Där jag stod vid Pusjkintorget hade ett tjugotal barn fått de bästa platserna uppe på kanten till en plattform avsedd för tevekameror. Där satt de iklädda pilotmössor, en del i hela små uniformer och väntade tålmodigt i värmen, medan deras föräldrar nere på marken höll det egna humöret uppe genom att sjunga ryska folksånger.

Ryssland firar krigsslutet

– Jag har kommit hit för att se flygplanen, framförallt bombflygen, berättade Katja, 8 år.

En folkfest

Segerdagen är en av Ryssland största högtider, en riktig folkfest. Samtidigt är det en minneshögtid över krigets offer, och det visste till och med Katja.

– Det var ingen rolig tid under kriget. Jag känner en som heter Tanja som förlorade hela sin familj och blev ensam kvar, sa Katja och fick medhåll av Sasja, 12 år som satt bredvid.

– Folk ska inte behöva dö på det viset. Flera än 20 miljoner människor fick sätta livet till under kriget

 Men allvaret lämnade snart Sasjas ansiktet för att ge plats åt ett brett leende.

– Men jag måste säga att jag tycker det ska bli väldigt spännande att få se de nya pansarvagnarna T-14 Armata, för jag ska själv bli stridvagnsförare när jag blir stor.

Jublade åt flygplanen

När de sista markfordonen rullat iväg var det dags för flyget och när de första stridshelikoptrarna smattrade fram över Tvergatan var det inte många barn som kunde sitta stilla. Tusentals surfplattor och mobiltelefoner riktades omedelbart mot himlen och för varje ny flygplansmodell som dök upp bröt folkmassan ut i jubel och skanderade ”Ryssland, Ryssland”.

”En minnesdag”

Under senaste åren har Segerdagen kommit att uttnyttjas alltmer för politiska syften och i år är många kritiska till minnesdagen över segern mot Nazityskland kopplas ihop med kriget i Ukraina. Men samtidigt som dagen kommit att bli en viktig maktdemonstration för den politiska ledningen tycks det flesta jag pratade med på Moskvas gator lägga störst fokus vid det viktigaste.

– Det här är främst en minnesdag, en högtid som ska hjälpa oss människor att inte upprepa historien, sa Vasilij.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssland firar krigsslutet

Mer i ämnet