Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger experten tips på tre saker du ska tänka på när du tecknar elavtal. Foto: SVT/Storyblocks

Elpriset kan stiga – så kan du tänka i ditt val av avtal

Uppdaterad
Publicerad

Snabba skiftningar och plötsliga prisförändringar ger ett svårt läge för konsumenter just nu när det kommer till val av elavtal. Hur man ska välja som konsument är inte ett helt enkelt råd att ge – men det finns en del tips om hur du kan tänka.

– Du måste själv göra jämförelser för att kunna göra ett bra val just nu, säger Jonas Grape, jurist på Energimarknadsinspektionen.

Enligt två stora elbolag som SVT Nyheter pratat med kan elpriserna stiga under kommande höst- och vintermånaderna. Ovissheten gör det svårt för konsumenter, eftersom det är oklart vilket typ av avtal som kommer vara mest lönsamt, enligt Jonas Grape.

– Det typiska valet är ju, precis som på bolånemarknaden, att välja mellan ett rörligt och ett fast elpris. Det är väldigt svårt just nu när elpriserna växlar så mycket, det är svårt att veta vad som kommer hända. 

I klippet ser du en lista med tips om hur du kan tänka när det kommer till elavtal.

Säkerhet och marginaler

Med en hög inflation kan det också vara läge att lägga tid på att kolla upp sina privatekonomiska val. Grape råder också konsumenter att fundera över vilken säkerhet man vill ha i sin ekonomi och om det finns marginaler som gör att man har större möjligheter att välja rörligt pris.

– Har man inga marginaler och kan räkna ut ungefär vad det kommer kosta med ett fast pris, ja då kanske det kan vara ett bra val, även om det är dyrt just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer