Flottiljamiral Ewa Skoog Halsum är vice rektor vid Försvarshögskolan och den högsta kvinnan inom marinen. Foto: Per Lunge

En av de högsta kvinnliga militärerna: ”Man får aldrig vara en i mängden”

Uppdaterad
Publicerad

Amiralen Ewa Skoog Haslum är den högsta kvinnliga militären i marinen. Efter 30 års karriär i Försvarsmakten säger hon att det varit en bra tid, men att hon som kvinna upplever att hon sticker ut.

– Man blir synad och granskad för allt man säger och gör, säger hon.

Några år före slutet av det kalla kriget började hon sin karriär i marinen som radiotelegrafist. Hon steg i graderna och blev fartygschef och gjorde internationella uppdrag.

– Det finns mycket fördomar om yrket som inte attraherar kvinnor. Jag tror att det finns en skev bild av hur Försvarsmakten är som arbetsplats och yrket som officer, säger flottiljamiralen Ewa Skoog Haslum.

Segregerad värnplikt

I dag är hon den högsta kvinnan i marinen och vice rektor vid Försvarshögskolan. Hon har också varit chef för Fjärde Sjöstridsflottiljen i Berga. Hon säger att värnplikten varit segregerad. Det är en viktig förklaring till att andelen kvinnliga officer är låg, jämfört med flera andra länder som Sverige har militärt samarbete med, menar hon.

– Kvinnor har aktivt fått söka sig till Försvarsmakten. Det har inte killarna tidigare behövt tack vare värnplikten, säger Ewa Skoog Haslum.

Flottiljamiral Ewa Skoog Haslum vid korvetten HMS Helsingborg. Foto: Tom Samuelsson, Försvarshögskolan

Kvinnor slutar

På frågan om varför Försvarsmakten inte lyckas behålla alla kvinnor svarar hon:

– En av orsakerna kan vara att man sticker ut. Det är påfrestande. Man får aldrig vara en i mängden. Man blir synad och granskad för allt man säger och gör. Man är som en kändis, utan att få åtnjuta kändisförmånerna, säger Ewa Skoog Haslum.

Hon säger att sexuella trakasserier förkommer i Försvarsmakten precis som på andra arbetsplatser.

– Jag har aldrig varit utsatt för något sådant som man nu kan ta del av i me too-debatten. Därmed har jag inte sagt att det inte finns. Jag tycker att mina 30 år har varit en fantastisk tid inom Försvarsmakten.  Jag vet personer som har blivit utsatta, säger hon.

”Stolt över det arbete vi utför”

Knappt 7 procent av yrkesofficerarna i Sverige är kvinnor, visar SVT:s granskning. Resten, 93 procent, är män. 

Men Ewa Skoog Haslum tycker att myndigheten brukar hantera frågan bra och har jobbat hårt med detta under flera års tid.

– Det viktiga är hur man förebygger, men även tar hand om problemen när dom uppstår. Jag tror inte att Försvarsmakten är en annorlunda arbetsplats än andra, däremot är jag stolt över det arbete som vi utför inom just detta ämne, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.