Studenter vid officersutbildningen på Försvarshögskolan i Stockholm. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

SVT granskar jämställdheten i försvaret: Sverige långt ner på internationella listan

Uppdaterad
Publicerad
Det kommer att dröja till ända till 2032 innan var tionde yrkesofficer i Sverige är kvinna. Knappt sju procent av yrkesofficerarna är kvinnor. Det visar SVT Nyheters granskning av jämställdheten i Försvarsmakten.

Sverige brukar framhållas internationellt när det gäller jämställdhet. Men när det gäller rekryteringen av kvinnor som officerare till Försvarsmakten går det trögt.  Knappt 7 procent av yrkesofficerarna i Sverige är kvinnor. Resten, 93 procent, är män.  

– Det är en bild av Försvarsmakten där framför allt män arbetar, vilken har sin förklaring att värnplikten tidigare var riktad mot unga män och de var rekryteringsbasen till officersyrket, säger Patrick Wallberg, stabschef i personalavdelningen vid Försvarsmakten.

15 år kvar till var tionde

För drygt tio år sedan (2006) utgjorde kvinnorna 4,5 procent av det totala antalet yrkesofficerare i Sverige. I november 2017 är andelen 6,9 procent.

SVT Nyheters beräkning visar att det kommer att dröja ända till 2032 innan 10 procent av alla yrkesofficerare är kvinnor om den här utvecklingen fortsätter i samma takt.

– Vi måste nog tyvärr konstatera att Försvarsmakten inte fullt ut, lyckats nå ut till våra målgrupper om vad det innebär att vara soldat och officer. Vi hoppas att könsneutral värnplikt och fortsatt fokus på frivillighet i den militära grundutbildningen, långsiktigt vänder trenden, säger Patrick Wallberg.

Utvecklingen sedan 2006 baserat på siffror från Försvarsmakten. Prognosen är en statistikbearbetning av Lotta Sima/SVT. Foto: SVT Design

Ju högre upp – desto färre kvinnor

SVT Nyheters undersökning visar att det är glest med kvinnliga militärer i toppen av Försvarsmakten. Det blir dessutom glesare ju högre man kommer. De kvinnliga militärerna finns främst i de lägre officersgraderna som kapten, löjtnant och sergeant.

Av de 981 absolut högsta officerarna, från flottilj- och regementsförvaltare och upp till amiral och general är bara 32 kvinnor.

Däremot är det nästan jämställt bland de som arbetar civilt i Försvarsmakten. 40 procent av de civila – de utan militär grad – är kvinnor. De arbetar bland annat med ekonomi, juridik, personalfrågor och kommunikation.

Antalet officerare per grad och kön. Källa: Försvarsmakten, SVT Foto: SVT Design

Ingen kvinnlig officer i ÖB:s ledningsgrupp

I överbefälhavarens ledningsgrupp finns överhuvudtaget ingen kvinnlig officer. De tre kvinnorna i ledningsgruppen är Försvarsmaktens chefsjurist, ekonomi- och kommunikationsdirektören. De är civilanställda, utan militär grad.

– Med en låg andel kvinnor som officerare, så följer ett begränsat urval av chefskandidater mot högre nivåer. Det i kombination med att det tar lång tid att utbilda och utveckla kandidater mot högre nivåer, ger tyvärr detta resultat, säger Patrick Wallberg.

Andel kvinnliga yrkesofficerare i länder som Sverige samarbetar med

Visa

USA: 17,6 procent (augusti 2017)

Frankrike: 15,6 procent (december 2015)

Kanada: 14,9 procent (oktober 2017)

Storbritannien: 13 procent (april 2017 endast officer, ej specialistofficer,)

Norge 11 procent (december 2016)

Sverige: 6,9 procent (november 2017)

Danmark: 5,7 procent (december 2016)

Finland: 3 procent (2016)

Källa: Försvarsmakterna i USA, Frankrike, Kanada, Storbritannien, Norge, Sverige, Danmark och Finland

Urval: Natos sex största medlemsländer i förhållande till militärutgifter och Skandinavien. Tyskland ingår ej redovisningen eftersom uppgiften (11 procent) inte är jämförbar med övriga länder i undersökningen. SVT har inte fått uppgifter från Italien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer