Några av hundratals pärmar i det 250 hyllmeter stora Palmearkivet under polishuset på Kungsholmen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kostnaden för att läsa Palme-utredningen: 1 miljon kronor

Publicerad

Nu när Palmeutredningen avslutats kan vem som helst begära att få tal del av den enormt omfattande förundersökningen. Men det är inte gratis. Om du vill läsa hela kommer det kosta dig en miljon kronor, enligt polisen.

Chefsåklagare Krister Petersson beslutade på onsdagen att lägga ner förundersökningen om mordet på Olof Palme. Därför kan nu allmänheten begära att få ta del av delar eller hela den gigantiska utredningen.  

Enligt polisens uppskattning tar det ca 9 år att bara läsa igenom allt material, som motsvar närmare 60 000 dokument och 500 000 sidor undersökningsmaterial, och då ska du vara skolad i juridiska termer. 

Besked om Palmemordet

”Polismyndigheten har avsatt en särskild grupp för att utföra sekretessprövning av det material som begärs ut från Palmeutredningen. Materialet är dock omfattande och komplext, varför sekretessprövningen kan antas ta viss tid”, skriver polisen själva.

Tjock plånbok behövs

Men förutom tålamod behöver man en tjock plånbok.

Det kommer kosta upp till en miljon kronor om man ska få ut hela Palme-utredningen.

– Det kommer an på att materialet är så stort som det är. Det blir dyrt. Utredningen kommer att arkiveras här på polisen, säger Palmegruppens spaningsledare Hans Melander till Sveriges Radio.

Som huvudregel kostar det cirka 2 kronor per sida om man begär ut mer än 10 sidor av polismyndigheten.  En avgift som regleras av en lag som heter Avgiftsförordningen och tillkom 1992.

Delas ut i pappersform

– Det förekom att personer begärde ut mängder av handlingar, ohanterligt mycket av i princip allt, berättar Christian Ljungberg på polisens presstjänst.

”Utredningen beräknas uppskattningsvis innehålla cirka 500 000 sidor utredningsmaterial och utlämnande av handlingar görs i pappersform”, skriver polisen i ett uttalande till SVT Nyheter.

Detta trots att utredningen har digitaliserats, vilket spaningsledaren Hans Melander uppgav på onsdagens presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet