Foto: TT

Analys: Väntar en ny verklighet för Iran?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Säkerhetskontrollen i Irans parlament är rigorös. Att förstå hur flera gärningsmän med sprängmedel och skjutvapen kunde ta sig förbi spärrar och röntgen, korsa innergården och passera vakter, är svårt att föreställa sig. 

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Jag och SVT:s fotograf Ronald Verhoeven besökte nyligen parlamentet i Teheran – och fick vår utrustning grundligt genomsökt och isärplockad innan vi kunde göra vårt reportage. 

Iran är ett av få iblandade länder i Syrienkonflikten som hittills inte har drabbats av upprepade terrorattacker. I dag vaknade man till en ny verklighet. Attackerna mot parlamentet och den symboliskt viktiga gravplatsen för Ayatollah Khomenei – som i Iran hyllas som den islamiska republiken grundare – skedde samtidigt och allt tyder på att de var samordnade.

LÄS MER: Två attacker i Teheran – sprängdåd och skjutning

IS säger sig ligga bakom

Terrorgruppen Islamiska staten (IS) sade sig ligga bakom dåden redan innan gisslandramat i parlamentet var över. På en av rörelsens nyhetssajter lades en filmsekvens upp som sades vara filmad i parlamentsbyggnaden, där en beväpnad man står bredvid en person som till synes livlös ligger på golvet bredvid sitt skrivbord. 

Att IS säger sig ligga bakom är på ett sätt väntat. Rädslan för attacker har funnits länge i det shiamuslimska Iran, som slåss mot den sunniextremistiska terrorgruppen i Syrien och Irak 

IS betraktar shiamuslimer som avfällingar som man har rätt att döda, och Irans inflytande i i Mellanöstern har vuxit med stödet till den syriska regimen, till shiitiska miliser i Libanon och Irak och houthirebellerna i Jemen.

IS kapacitet ifrågasätts

Men samtidigt ifrågasätter en del bedömare om IS har kapacitet att genomföra så sofistikerade attacker i Iran. En debatt tog fart om att attackerna inträffar bara några veckor efter att USA:s president Donald Trump demonstrerat ett ökat stöd för Irans ärkerival Saudiarabien, sunnislams maktcentrum i Mellanöstern. 

Under ett besök i Saudiarabien nyligen pekade Trump ut Iran som en sponsor av terrorism. Iran som länge anklagat Saudiarabien för att stödja terrorister avfärdade i sin tur påståendena. 

För ett par dagar sedan inledde flera inflytelserika sunnistater en kampanj för att isolera Qatar – den enda Gulfnationen som upprätthåller relationer med Iran.

Iran porträtterats som en plats fri från terror

Under valet i maj underströk Irans president Hassan Rouhani flera gånger att Iran framstod som förhållandevis säkert i en värld där terrorattacker blivit allt vanligare. 

En iransk säkerhetsexpert säger till tidningen New York Times att läget förändrats i och med dagens dåd. 

”I dag bevisades att också vi är sårbara” säger han.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.