Iransk polis evakuerar ett barn från parlamentsbyggnaden. Foto: AFP / Omid Vahabzadeh

Två attacker i Teheran – sprängdåd och skjutning

Uppdaterad
Publicerad

Tolv personer uppges ha dödats i samband med att två våldsdåd har ägt rum i Teheran, enligt den iranska tv-kanalen Irib. Gisslandramat som ägt rum i parlamentet är nu över rapporterar Reuters. Terrororganisationen IS har tagit på sig attentaten.

Både Irans parlament och Ayatollah Khomeini-mausoleet har utsatts för skottlossning och självmordsbombare. Tolv personer uppges ha dödats i attackerna och 42 personer uppges vara skadade, rapporterar AP.

Gärningsmännen ska ha klätt ut sig till kvinnor, enligt den iranska inrikesministern som har pratat med den iranska nyhetsbyrån Tasnim.

Inrikesministern uppgav också att säkerhetsstyrkor omringade gärningsmännen som attackerade parlamentet. Fyra gärningsmän ska ha dödats.

Myndigheter i Iran dömer ut attentaten som ett terrordåd. På Irans parlaments hemsida citeras den konservativa parlamentsledamoten Mohammad-Javad Larijani.

”Som ni vet, infiltrerade några fega terrorister byggnaden i Majlis” säger Larijani.

Gärningsmännen tog gisslan

Attacken mot parlamentet pågick i över tre timmar, enligt nyhetsbyrån AP. I attacken ska fyra personer ha tagits som gisslan i de övre våningarna av byggnaden. En av gärningsmännen sprängde sig själv i en byggnad i anslutning till parlamentsbyggnaden.

LÄS MER: Iran väljer väg i presidentvalet

– Jag var inne i parlamentet när skjutningen ägde rum. Alla var chockade och rädda. Jag såg två män som sköt slumpmässigt, säger en journalist, som vill vara anonym, till Reuters.

Självmordsbombare vid Ayatollah Khomeini-mausoleet

Samtidigt som attacken vid parlamentet öppnades eld vid Ayatollah Khomeini-mausoleet i södra Teheran.

Flera gärningsmän ska ha tagit sig in på området och skjutit ihjäl en person och skadat flera andra. En självmordsbombare ska också ha sprängt sig vid Khomeinis grav och en gärningsman sköts ihjäl på platsen.

LÄS MER: Väntar en ny verklighet för Iran?

IS har publicerat video från dådet

Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom dåden och den iranska underrättelsetjänsten säger att attackerna ska ha utförts av terrorgrupper.

IS ska ha publicerat en video från attacken i parlamentet på terrororganisationens egen nyhetsbyrå. Det är första gången som IS ska ha tagit på sig en attack i det shiamuslimska landet.

Irankännaren Trita Parsi är dock tveksam till att det verkligen är IS som ligger bakom dådet.

– Det här är en väldigt sofistikerad attack, där de angripit både Khomeinis mausoleum och parlamentet. Det tyder på väldigt god lokal kunskap. Att IS skulle ha det är ganska osannolikt, eftersom de haft svårt att rekrytera iranier. Det är möjligt, men inte särskilt sannolikt, säger Parsi till TT.

Parsi är författare och ordförande i organisationen National Iranian American Council i Washington DC.

Ett tredje attentat har avvärjts

Enligt Irans underrättelsedepartement har ett tredje planerat attentat avvärjts.

– I morse angrep två terroristgrupper parlamentet och imam Khomeinis helgedom. Medlemmar i en tredje grupp greps innan de hade möjligheten att utföra någon attack, säger en företrädare för departementet, enligt statlig iransk tv.

Ryssland, Pakistan och Syrien fördömer attackerna i Teheran. I ett uttalande från Kreml skickar Rysslands president Vladimir Putin sina kondoleanser och utlovar hjälp i kampen mot internationell terrorism. Putin understryker också vikten av internationellt samarbete för att motverka terrorism.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.