Energiminister Khashayar Farmanbar. Foto: Foto: Christine Olsson / TT

Energiministern: Byt värmesystem – inte altan

Uppdaterad
Publicerad

I stället för att bygga ny altan eller badrum är det nu hög tid för de svenska hushållen att se över sin energiförbrukning. Den uppmaningen ger energiminister Khashayar Farmanbar på en pressträff om energiläget med anledning av kriget i Ukraina.

– Energieffektivisering är ett av de tydligaste vapen som varje hushåll har för att använda mot Putins försök att destabilisera den europeiska marknaden.

Rysslands invasion av Ukraina har satt ljuset på Europas beroende av rysk energi. För svensk del är energiförsörjningen just nu god, enligt energiministern. Sveriges beroende av rysk energi är lågt och tillgången på el ser bra ut. Men när de varma månaderna är över och hushållens energibehov ökar blir det tuffare igen.

– Det är mycket sannolikt med en vintersäsong som likt som denna kantas av höga el-, gas- och drivmedelspriser. Kriget i Ukraina fortgår. Den internationella situationen kommer fortsatt påverka våra priser.

Farmanbar: Räkna inte med stödåtgärder

Den här vintern kan medborgarna inte räkna med stödåtgärder likt de i januari där hushållen kunde få lättnader på totalt 6 000 kronor.

– Vi kommer inte kunna kompensera alla höga priser som uppstår på grund av kriget på samma sätt framöver.

Hela samhället, och då också enskilda hushåll måste nu ta ansvar för sin energianvändning, säger Farmanbar.

– I Sverige har vi idag cirka 150 000 småhus med direktverkande el, cirka 12 500 hushåll som använder gas för uppvärmning.

”Byt värmesystem – inte altan”

Regeringen har i sin vårbudget föreslagit en satsning på 10 miljoner kronor till ett kompetenslyft för en energieffektiv renovering av småhusbeståndet. Några riktade stöd till hushållen behövs inte, dagens ROT-avdrag på 50 000 kronor för renoveringar är tillräckliga, enligt energiministern.

– Nu är det tid att byta värmesystem i stället för att bygga ut sin altan eller sitt badrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.