Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill inte göra om samma misstag” – hör Turkiets president Erdogan förklara varför han inte ser positivt på ett svenskt och finskt Natomedlemskap. Foto: Reuters

Erdogan: Misstag att låta Sverige gå med i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anser att det vore ”ett misstag” att låta Sverige och Finland gå med i Nato, rapporterar AFP.

Erdogan anser inte att det skulle vara gynnsamt för Turkiet och meddelar därför att det inte är möjligt att stödja planerna att låta länderna ansluta till försvarsalliansen, uppger Reuters.

– Vi följer utvecklingen kring Sverige och Finland, men vi ser inte positivt på det, säger Erdogan och tillägger att det var ett misstag att Nato accepterade Greklands medlemskap 1952.

– Vi i Turkiet vill inte upprepa samma misstag. Dessutom är skandinaviska länder gästhem för terroristorganisationer, säger han vidare.

Måste godkännas enhälligt

Den turkiske ledaren anklagar bland annat de skandinaviska länderna för att ge en fristad till medlemmar ur den av EU, USA och Turkiet terrorstämplade kurdiska gerillan PKK.

Ett beslut om medlemskap måste godkännas enhälligt av Natos medlemsländer.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) har inte kommenterat uttalandet. Ann Linde har svarat på Erdogans uttalande:

– Vi har väldigt bra och konstruktiv relation och man har inte framfört något sånt här till oss, säger hon till SVT Nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar Erdogans utspel om Sverige och Finlands eventuella Natomedlemskap. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.