Den politiske ledarean Jordi Cuixart dömdes för upproriskhet i samband med folkomröstningen om självständighet i oktober 2017 och sitter i dag i fängelse. Foto: Filip Huygens/SVT

Ett splittrat Katalonien går till regionval

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen är det regionalval i spanska Katalonien. Ett val som i praktiken står mellan två block – de partier som vill se ett enat Spanien och separatistpartierna. SVT:s Europakorrespondent har träffat Jordi Cuixart, den fängslade ledaren för en katalansk kulturorganisation.

– Politiska fångar år 2021, det är en skam för Spanien, säger Cuixart.

Totalt sitter nio aktivister fängslade, dömda för uppvigling i samband med folkomröstningen om självständighet i oktober 2017. En folkomröstning som Katalonien genomförde ensidigt, och som inte erkändes av Madrid.

Amnesty international har kritiserat domen och uppmanat Spanien att frige Jordi Cuixart och själv kallar han sig för politisk fånge. Andra menar att det inte finns politiska fångar i Spanien, bara politiker som brutit mot lagen och därför sitter fängslade.

Se reportaget från Katalonien inför valet i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.