Var femte citrusfrukt som undersöktes av Livsmedelsverket innehöll det skadliga ämnet. Foto: Stina Stjernkvist / TT, Aris Oikonomou

Nytt beslut – Förbud mot klorpyrifos införs i alla EU-länder

Uppdaterad
Publicerad

I dag röstade EU igenom förbudet av det skadliga ämnet klorpyrifos som används i bekämpningsmedel. Tidigare har SVT rapporterat om upptäckten av det skadliga medlet på var femte citrusfrukt som Livsmedelsverket har undersökt.

Klorpyrifos har sedan länge varit förbjudet i Sverige, men eftersom att det har varit lagligt i andra länder har bekämpningsmedlet upptäckts på bland annat importerade citrusfrukter.

I dag träffades representanter för EU:s medlemsländer för att ta ställning till medlet. Kemikalieinspektionen har representerat Sverige på uppdrag av regeringen och röstade för ett förbud mot klorpyrifos.

Det nya förbudet, som godkändes med bred majoritet, träder i kraft under våren 2020 och innebär att användning och försäljning av klorpyrifos förbjuds inom hela EU.

– Förbudet kan i sin tur få följdkonsekvensen att importen av produkter från länder utanför EU, som har resthalter av medlet, också kan komma att regleras, säger Björn Malmström, pressansvarig på Kemikalieinspektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer