Savvas Perdios, Cyperns turismminister: ”Jag är säker på att svenskar till slut kommer att hamna på någon av listorna”. Foto: TT

Cyperns turismminister: ”Skulle vilja välkomna svenskar”

Uppdaterad
Publicerad

Cypern gick nyligen ut med en lista över länder vars invånare snart får besöka semesterparadiset igen – och Sverige är inte med.
Önationen har lyckats hålla antalet fall på en låg nivå men är samtidigt i desperat behov av turism.
– Det handlar inte om att vi inte vill släppa in svenskar, det är den epidemiologiska situationen, säger Savvas Perdios, Cyperns turismminister.

Den nionde juni öppnar Cypern för internationell flygtrafik, vilket är den första fasen i landets öppnande för turister.

På en lista har 13 länder placerats i ”kategori A” som anses vara ”lågriskländer” ur smittspridningsperspektiv. Sex länder tillhör ”kategori B” och anses utgöra en större risk än de i kategori A . Sedan finns det europeiska länder som inte kvalar in i någon kategori alls, däribland Sverige.

Fas två inleds den 20 juni och då får invånare i ”A-länder” komma in i Cypern utan att testa sig för covid-19 innan. Samtidigt får boende i ”B-länder” komma om de har tagit ett coronatest innan ankomst.

”Säker på att Sverige hamnar på listan till slut”

I dagsläget finns det alltså ingen plan för när svenskar kan komma in i landet.

– Det är inte så att vi inte vill ha hit svenskar. Jag är säker på att svenskar till slut kommer att hamna på någon av listorna, säger Cyperns turismminister Savvas Perdios till SVT.

Turismministern vill inte uttala sig mycket om Sveriges hantering av pandemin, men Cyperns statsepidemiolog Leondios G. Kostrikis reagerar på antalet coronafall i Sverige.

– Det är ganska höga tal. Som jag förstår det införde inte Sverige en strikt karantän. Uppenbarligen så funkade inte det så bra. Sverige har haft många dödsfall och infektioner.

Hoppas vara nere på noll fall i maj

Cypern har klarat coronapandemin relativt bra med 937 bekräftade sjukdomsfall och 17 dödsfall.

– Vi har nästan inga fall nu, i slutet av maj förväntar jag mig att vi kommer vara nere på noll, säger Perdios.

Landet införde strikt karantän i början av mars och började inte lätta på restriktionerna förrän början av maj.

– Mars, april, maj och juni har helt gått förlorade. Turismen är väldigt viktig för oss. Den utgör 20 procent av vårt BNP och står för 20 procent av våra jobb. Ni förstår hur svårt det är för oss.

”Känns säkert med turism”

Savvas Perdios säger att Cypern har förbättrat sitt sjukvårdssystem och inrättat hårdare hygienregler för allmänheten och tror därför att det är säkert att välkomna turister igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet