Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utrikesministern kommenterar bilden om Sverige som ”Europas mobboffer”

”Bilden av Sverige är inte försämrad”

Publicerad

De nordiska grannländerna tvekar inför att öppna gränserna till Sverige och charterklassikern Cypern har satt svenska invånare på ”svarta listan”.
Reseexperten Lottie Knutson beskrev nyligen Sverige som ”Europas mobboffer” och en oro över att svenskar är oönskade som turister triggades.
Nu dementeras bilden av mobboffret Sverige från både regerings- och myndighetshåll.

I Svenska institutets (SI) rapport ”Samtalet om Sverige” analyseras den utländska rapporteringen om Sverige vecka för vecka.

– I de nordiska länderna var gränsfrågan i fokus förra veckan. Huvudsakligen är rapporteringen neutral. Det förekommer lite olika vinklar, det finns dels förståelse för att svenskar vill komma över men också lite oro för smittspridning, säger Cecilia Andrae, senior rådgivare på SI.

”Sverige inte Europas mobboffer”

När reseexperten Lottie Knutson nyligen sa att Sverige blivit ”Europas mobboffer” väcktes flera reaktioner, och Företagarnas vd Günther Mårder sa i  Morgonstudion under måndagen att en ändrad bild av Sverige kan få konsekvenser för ekonomin.

Men bilden av Sverige som ”mobboffer” håller inte Cecilia Andrae med om.

– Det är inte en slutsats vi kan dra från vad vi kan se utifrån internationell rapportering. I huvudsak är artiklarna väldigt neutrala. Det som är speciellt är att det finns ett stort intresse för Sveriges strategi.

Utrikesminister Ann Linde (S) uttryckte sig likadant då hon besökte Morgonstudion under tisdagen.

– Tack och lov är det inte så. Svenska institutet mäter det här noggrant. I stort sett är rapporteringen om Sverige nyanserad.

”Diskuterar gemensamt nordiskt öppnande”

Linde sa även att hon tillsammans med sina svenska och skandinaviska ministerkollegor för diskussioner om ett gemensamt öppnande av Norden.

– Hela helgen har vi ringt våra nordiska kollegor för att se om man så småningom kan öppna upp gemensamt i Norden.

Utrikesministern underströk också att andra länders gränser i praktiken inte betyder så mycket eftersom det råder en allmän reseavrådan, men att hon har förståelse för att svenskar som bor i gränsområden känner en frustration.

Har inte pratat med Cyperns utrikesminister

Cypern har varit en snackis i flera europeiska länder sedan de gick ut med nya reserestriktioner i form av en lista på 19 länder varifrån utländska invånare återigen får komma in i landet. En lista som Sverige inte finns med på.

– Jag har inte pratat med min cypriotiska kollega än. Vi har ett EU-ministermöte på fredag så då finns det säkert tillfälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet