Lottie Knutson hoppas att rekommendationerna kring inrikesresor ska bli tydligare. På bilden till vänster syns ett par på en gotlandsfärja. Foto: Johannes Cleris/TT och Fredrik Sandberg/TT

Länderna som portar svenskar på grund av covid-19: ”Europas mobboffer”

Uppdaterad
Publicerad

Har svenska turister blivit Europas mobboffer? Det konstaterar åtminstone reseexperten Lottie Knutson, efter att ytterligare ett land – Cypern – har valt att porta svenskar på grund av covid-19.

– Vi har blivit persona non grata, säger hon till SVT Nyheter.

I dag kom beskedet att Cypern förbereder för att öppna sina gränser för turister. Direktflyg ska tillåtas från 19 länder – dock inte från Sverige, som därmed hamnar i sällskap med länder som Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien, Beneluxländerna och Ryssland.

Cypern är dock inte ensamt – tidigare har Finland, Norge och flera danska partier sagt nej till svenska folket.

Reseexperten Lottie Knutson, som blev ett känt ansikte för svenskarna i och med tsunamikatastrofen 2004, målar upp en dyster bild av läget:

– Sverige har blivit Europas mobboffer. Det är jättetråkigt, säger hon till SVT Nyheter.

Mobboffer är ett starkt ord?

– Ja, men tyvärr har vi blivit lite persona non grata. Vi tycker att vi har haft en ganska bra strategi men den har retat upp väldigt många utanför Sverige.

”Ett oerhört hätskt tonfall mot Sverige”

Lottie Knutson påpekar att Sverige har helt öppna gränser inom EU.

– Det är fritt fram att komma till Sverige så det är klart att det är lite tråkigt när man väljer att markera mot oss så här.

Vad gör det här med Sverigebilden utomlands tror du?

– Det är svårt att säga hur stor effekten kommer vara, men det här har fått ett fruktansvärt genomslag. Jag läser mycket dansk media och där har det varit ett oerhört hätskt tonfall mot Sverige, trots att Skåne faktiskt har färre fall än vad Köpenhamn har.

I Skåne, med runt 1,36 miljoner invånare, har 162 covid-positiva personer avlidit, enligt Region Skåne.

I regionen Hovedstaden, som har runt 1,85 miljoner invånare och där bland annat Köpenhamn ingår, har 322 covidsmittade personer dött, enligt Statens serum institut.

– Det har blivit en grej på något sätt och nu vänder sig till och med lilla Cypern mot Sverige, säger Lottie Knutson.

Vill ha tydligare riktlinjer för resor inom Sverige

Samtidigt vill hon rikta strålkastarljuset tillbaka mot Sverige:

– Sedan blir det en dubbel negativ effekt eftersom regeringen och myndigheterna inte har någon framförhållning ens på resandet inom Sverige.

De ekonomiska konsekvenserna kommer bli stora för såväl transportörerna som turistnäringen och handeln.

– Det är fritt fall just nu eftersom de inte får några riktlinjer, vilket gör att många svenskar inte vågar boka. Jag blir faktiskt riktigt rädd.

Lena Hallengren (S): ”Bygger på att man kan klara sig själv”

Enligt socialminister Lena Hallengren kommer Folkhälsomyndigheten återkomma i början av juni med vad som gäller för inrikesresor till sommaren.

– Det är klart att vi noterar att människor gärna vill ha lättnader, man vill gärna känna att åtminstone kan börja gå tillbaka till det normala. Jag tror att det är viktigt att vi tänker att det finns ett nytt normalt som är i coronatider, sa hon nyligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.