Gränskontroll vid Öresundsbron. Danmark stängde gränsen mot Sverige 14 mars. Foto: Johan Nilsson/TT

Danska politiker vill öppna gränserna – men inte mot Sverige

Publicerad

Flera partier i Danmark vill att tyska och norska turister ska kunna resa in i landet i sommar, rapporterar DR. Men samtidigt tycker man att svenskarna bör hålla sig på sin sida av sundet.

I danska folketinget finns nu ett utbrett stöd för att öppna upp för tyska sommarturister. Även norska semesterfirare kan välkomnas. Gränsen mot Sverige, däremot, verkar partierna inte ha lika bråttom med.

– Man behöver inte vänta med att öppna upp gränsen mot Tyskland tills man också kan öppna till Sverige, säger Jakob Ellemann-Jensen, ordförande för Venstre, till DR.

Han fortsätter:

– Om det inte är motiverat för hälsan att öppna gränsen mot Sverige så kan svenskarna stanna, och tyskarna kan komma hit.

”Olika för olika länder”

Dansk Folkeparti håller med:

– Om man öppnar olika för olika länder kan man också öppna snabbare, säger partiets ordförande Kristan Thulesen Dahl.

Flera avfärdar den danska regeringens argument om att alla Danmarks gränser bör öppna samtidigt. Søren Pape Poulsen, ordförande för Konservative, har tidigare föreslagit att låta färjan mellan Oslo och Köpenhamn återuppta sin verksamhet.

– Länder som har kontroll på smittan och där smittspridningen är låg, som Norge och Tyskland, skall vi öppna för. På den danska västkusten är de små städerna djupt beroende av turistsäsongen, säger han.

”Vi kan inte bara öppna helt”

Även Nya Borgerliga partiets ordförande Pernille Vermund är öppen för att skilja på turisterna baserat på nationalitet, men hon manar till försiktighet:

– Vi kan inte bara öppna gränserna helt – inte ens för tyskar och norrmän. Vi måste hitta ett sätt att säkerställa att de som kommer hit kan göra det säkert, säger hon.

– Vi kan släppa in dem som har hyrt ett sommarhus eller har bokat vistelse på hotell.

Beslut kommer 1 juni

Några partier vill ändå se att svenskar också ska välkomnas till sommaren, där bland Alternativet och Liberal Alliance.

– I takt med att andra länder säger att vi danskar får besöka dem, bör vi också säga att de får besöka oss, säger Alex Vanopslagh, ordförande för Liberal Alliance.

– Jag är säker på att svenskar och tyskar är lika bra på att uppföra sig ordentligt.

Senast 1 juni ska danska regeringen gå ut med hur man tänker öppna gränserna, och när.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet