default_caption

Sverige pekas ut som USA:s hemliga spionpartner

Uppdaterad
Publicerad

Försvarets Radioanstalt (FRA) anklagas för att ha givit USA fri tillgång till de baltiska ländernas undervattenskablar.

Svenska Försvarets radioanstalt (FRA) samarbetar med amerikanska NSA och brittiska GCHQ, skriver tidningen Metro.

I en utfrågning om avlyssningsskandalen i ett utskott i EU-parlamentet sade den grävande journalisten Duncan Campbell att FRA bland annat givit USA tillgång till de baltiska undervattenskablarna. Sverige ska ha haft kodnamn Sardine i det hemliga samarbetet, enligt Campbell.

USA:s avlyssning

V kräver korten på bordet

–Om de här uppgifterna stämmer så är det en stor skandal, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för vänsterpartiet. Vi vet ju hur NSA har gått utanför alla ramar i frågan om övervakning, därför kräver vi att regeringen kommer till riksdagen och lägger korten på bordet.

–Jag utgår ifrån att samarbetet har skett inom ramen för svensk lagstiftning, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf till SVT.

FRA bekräftar vissa uppgifter

FRA bekräftar för SVT att man har ett samarbete med andra länder, men vill inte berätta vilka det rör sig om.

– FRA har samarbete med motsvarande organisationer i andra länder enligt vad som sägs i lagen. Men vilka länder det är och vilka former de samarbetena sker under är inte en öppen uppgift, säger Fredrik Wallin på FRA till SVT.

Är kodnamnet ”Sardine” något du känner till?

– Jag kan inte kommentera den typen av uppgifter.

– En del av vår internationella samverkan innebär naturligtvis informationsutbyte av olika slag. Men de utbyten vi har sker i enlighet med vår lagstiftning. Vi har en tydlig och väl debatterad lagstiftning i Sverige.

Banktransaktioner

Har FRA också möjlighet att knäcka koder till banktransaktioner, sjukjournaler etc?

– Kryptering används på många olika sätt och förmågan att forcera kryptering är viktig då det gäller att få fram underrättelser om de uppgifter FRA har när det gäller andra staters agerande. Där har Sverige en gammal god tradition sedan 40-talet att vara väldigt duktiga.

Innefattar det banköverföringar, sjukjournaler och annan privat information?

– FRA:s signalspaning riktar sig inte mot privatpersoner utan mot företeelser.

Vad gäller uppgifterna om att FRA skulle ha givit USA tillgång till baltiska undervattenskablar säger Fredrik Wallin att FRA har möjlighet att inhämta trafik i tråd som korsar rikets gräns, men att eventuella internationella samarbeten som FRA har också omfattas av de lagar som gäller för FRA:s verksamhet.

– Så vi får inte samverka med ett annat land för att kringgå svensk lagstiftning. Inte heller skulle vi samverka med ett annat land för att hjälpa dem att kringgå sin lagstiftning, säger Wallin.

Uppgifterna framkom vid EU-utfrågning

EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, Libe, har fått i uppdrag att samla information om avlyssningsskandalen, och inledde på torsdagen en serie utfrågningar. Huvudsyftet är att utröna hur EU:s medborgare påverkats av den övervakning de utsatts för av bland annat USA och Storbritannien, sade ordföranden Claude Moraes.

En av dem som hördes var Campbell och han anklagade Sverige för att vara den tredje, viktiga partnern i avlyssningssamarbetet. Det framgår av hans twittrande från utfrågningen, skriver Metro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet