USA;s underrättelsetjänst NSA har knäckt säkerhetskoder på internet

USA har knäckt säkerhetskoder på internet

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA och den brittiska motsvarigheten GCHQ har knäckt krypteringar som används för att skydda epost, banktransaktioner och sjukhusjournaler.

Genom hemliga överenskommelser med teknikföretag och internetleverantörer har spionorganisationerna knäckt koderna och fått möjlighet att ta sig förbi säkerhetskrypteringarna på internet.

Det framgår av dokument som läckts av NSA-avslöjaren Edward Snowden, skriver The Guardian.

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA och den brittiska motsvarigheten GCHQ har knäckt krypteringar som används för att skydda epost, banktransaktioner och sjukhusjournaler.

Ombedda att inte publicera

Underrättelsetjänsterna har uppmanat Guardian, New York Times och ProPublica att inte publicera uppgifterna med motiveringen att det kan leda till att utländska mål kan komma att byta kryptering, vilket kan göra det svårare att samla in och avläsa kommunikation.

Sedan några fakta har tagits bort fattades beslut att publicera uppgifterna på grund av värdet av en offentlig debatt, skriver Guardian.

Underrättelsetjänsterna hävdar att deras förmåga att knäcka kryptering är avgörande för kärnverksamheten; terrorbekämpning och underrättelseinhämtning.

Men säkerhetsexperter anklagar dem för att ha attackerat själva internet och integriteten hos alla användare.

– Kryptografi utgör grunden för tillit på nätet, säger Bruce Schneier, specialist på kryptering vid Harvards Berkman Center for Internet and Society, till Guardian.

– Genom att medvetet underminera säkerheten på nätet, i ett kortsiktigt försök att avlyssna, undergräver NSA själva internetstrukturen.

”Sverige deltog i NSA-övervakning”

Svenska Försvarets radioanstalt (FRA) samarbetar med amerikanska NSA och brittiska GCHQ, skriver Metro.

I en utfrågning om avlyssningsskandalen i ett utskott i EU-parlamentet sade den grävande journalisten Duncan Campbell att FRA bland annat givit USA tillgång till de baltiska undervattenskablarna. Sverige ska ha haft kodnamn Sardine i det hemliga samarbetet, enligt Campbell.

FRA:s talesman Fredrik Wallin vill inte kommentera uppgifterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s avlyssning

Mer i ämnet